25 éves az önkormányzatiság – ünnepség keserű szájízzel

Ezekben a hetekben ünneplik országszerte az önkormányzatok létrejöttének 25 éves évfordulóját. Nagy dolog volt ez akkoriban. A szocializmusban majd’ minden államosítva volt, a települések kevés dologban dönthettek önállóan, a tanácsok az állam kinyújtott kezei voltak, a központi döntések végrehajtása volt alapvetően a feladatuk. De ja vu.

10

A rendszerváltozáskor a döntéseket igyekeztek közelebb hozni az emberekhez. Minél közelebb oda, ahol azok hatása érvényesült. Megalakultak az önkormányzatok, és ha az elején botladozva is, de megkezdték működésüket. Az emberek újra azt érezhették, hogy dönthetnek a sorsukról – helyben.

Várpalotán tegnap tartott ünnepi testületi ülést a képviselő testület. Meghívták az összes volt polgármestert, képviselőt, aljegyzőt, jegyzőt. Az ünnepség a városi televízió archívumából összevágott vetítéssel kezdődött, ahol 1990-től végigkövethettük az összes alakuló testületi ülést. Jó volt a régi arcokat látni.

Ezután Dr. Czeidli István, a rendszerváltozás utáni első jegyző tartott (talán kicsit hosszú) beszámolót az akkori helyzetről, majd következtek a volt polgármesterek: Leszkovszki Tibor, Németh Árpád és végül Talabér Márta.

Én azt figyeltem, hogy elhangzik-e olyan gondolat, aminél reakciót várhattam az elődök-utódok arcán. Bár mindannyian nagyon figyeltek arra, hogy nyíltan ne konfrontálódjanak, azért volt lehetőségem ilyet látni. Például, amikor Németh Árpád lényegében a Japán-hitel beruházásával összegezte az elődje 16 évnyi munkásságát, vagy amikor a nagypolitika működéséről talán megírandó könyvéről beszélt (mint tudjuk, második ciklusa tervének elvetése nem az ő döntése volt). Ahogy az ő arca is kifejező volt, amikor Talabér Márta a Mátyás kötvény visszafizetésének terheiről beszélt, pedig a polgármester asszony tudhatta volna, hogy az nem is hitel volt…

A címben jelzett keserű szájíz azonban nem ezeknek köszönhető. Talabér Mártának volt egy félmondata, amiben jelezte, hogy az állandóan változó jogszabályi környezethez való alkalmazkodás volt az egyik legnehezebb feladat az elmúlt 5 évben.

Hát, igen. Ünnep ide, megemlékezés oda, nem mehetünk el amellett, hogy a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta az önkormányzatiság megcsúfolása zajlik. Mintha megint a szocializmusban lennénk. Újra államiak az iskolák, a kórházak, a települések forrásainak nagy részét elvonták, újból a központi hatalom kinyújtott kezeiként működnek az önkormányzatok.

Ha azt a kérdést tennénk fel, hogy vajon Leszkovszki Tibor vagy Talabér Márta érezhette-e magát valóban városvezetőnek, akkor azt gondolom, hogy egyértelmű a válasz. Az egészben az a szomorú, hogy mindezért maga a polgármester asszony is felelős, hiszen az előző ciklusban a Fidesz országgyűlési képviselőjeként minden előterjesztést megszavazott, ami ide juttatta az egykor méltán büszkeségre okot adó magyar önkormányzatiságot.

DJ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

 

 

Vélemény, hozzászólás?