A Dal

Már csak ötöt kell aludni. Akkor lesz a Nemzeti Összetartozás Napja. Június 4.
Nem mellesleg Trianon Emléknapja, és Az erőszak ártatlan gyermekáldozatainak világnapja is.

Alig volt pár napos a II. Orbán-kormány, amikor az Országgyűlés törvénybe iktatta a Nemzeti Összetartozás Napját. Nincs is ezzel semmi baj, csak épp felesleges volt. Az elmúlt „nyócév” alatt a Fidesz mindent megtett azért, hogy a külhoni magyarok is érezzék: együvé tartozunk. Ahogyan Magyarországon megosztották a népet, ugyanúgy megtették Erdélyben, a Felvidéken és a Vajdaságban is. Ez az ünnepnap már csak hab a tortán.

Mégis 3 évnek kellett eltelnie, hogy valakinek eszébe jusson: hiába ez a mindennapjainkat összefonó permanens érzés, ennek manifesztálódnia kell valamiben. Valamiben, ami könnyen eljut mindenkihez, sőt: részt is vehet benne mindenki. Írattak tehát egy dalt, az Összetartozás Dalát.

osszetartozas2

Izgatottan kerestem az ötlet mögött a Fidesz aczélgyörgyét, de nem találtam. Pedig eddig mindenben, ami bugyuta, igénytelen, giccses és persze drága volt, abban részt vett Kerényi Imre. Itt csak a szelleme kísértett.

Egy zene megítélése persze erősen szubjektív. Én szinte mindenevő vagyok e téren, de csak szinte. Azt is tudom magamról, hogy ha egy dal elsőre nem jön be, azon tud segíteni, ha többször meghallgatom. Itt és most ez sem segített. Az én ízlésem, véleményem nem mérvadó, akinek tetszik, az dúdolgassa nyugodtan. A szöveg azonban már más tészta.

Annak ugyanis kell, hogy legyen mondanivalója. Értelmes. Főleg, ha valami magasztosabb célt szolgál. Ez már nem ízlés dolga. Ezt a dalszöveget lehet, hogy nem a mi Imrénk írta (bár még mindig hihetetlen), de hogy fogta az író kezét, az biztos!

A Dal azonban csak egy dolog. Íródik ilyen (még ilyenebb is) több száz egy évben, aztán egyszerűen eltűnnek a süllyesztőben. Ez a Dal azonban nem olyan dal! A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ugyanis nem hagyja.

Történt ugyanis, hogy a minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára írt az összes iskolaigazgatónak, miszerint „kéri” őket, hogy segítsék elő, hogy e jeles nap kora estéjén minél több diák torkából zendüljön fel a Dal. Egyszerre. Vegyék is fel videóra. Mindezt azoknak az igazgatóknak, akiknek iskoláit (és persze őket is) nem is oly rég államosított a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Rákosi elvtárs elégedetten csettintett…

osszetartozasNagyításért klikk a képre!

Mégegyszer, nehogy kétséget hagyjak bárkiben: semmi bajom a Nemzeti Összetartozás Napjával. Még az Összetartozás Dalával sincs különösebb, több is veszett a Közgépnél. Az viszont, hogy ezt az egészet ráerőltetik az iskolásokra, az már felháborító. Mert tévedés ne essék: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon, a tankerületi igazgatókon keresztül pressziót gyakorolnak és/vagy figyelik az iskolákat, hogy mennyire lesznek aktívak.

Csak megjegyzem: másnap Környezetvédelmi Világnap lesz. Na, ez a téma jobban érintheti a gyerekeket…

DJ

Vélemény, hozzászólás?