A kis csintalan

[justify]Kedvenc politikai napilapom a Népszabadság. Régóta. Bevallottan baloldali lap, de amikor az „övéi” voltak hatalmon, akkor sem kímélte a Kormányt. Ahogyan ma sem kíméli. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de azt el kell ismerni, hogy az ott megjelenő információk döntően megalapozottak, reálisak.

Amiért most téma lett nálam (is) az újság, annak oka Csintalan Sándor, aki vételi ajánlatot tett az újságra. A Népszabadság régóta anyagi gondokkal küzd (mint a politikai napilapok mindegyike, amely állami-önkormányzati-fidesz közeli céges hirdetésekkel nincs telepumpálva), a többségi tulajdonos Ringier eladni szándékozza. Hallani lehetett fúziós szándékokról is a még nagyobb bajban lévő Népszavával, de ennek pont a tulajdonos Ringier a gátja – akaratán kívül. A kisebbségi tulajdonos egy MSZP-s alapítvány, akinek ugyan elővásárlási joga van, de állítólag nem tudtak megegyezni az árban. Itt tartunk, amikor berobban a képbe a Csintalan.[/justify]

[justify]Őt nagyon szerettem még MSZP ügyvezető alelnökként. Laza volt, állandóan farmerban járt és a nép egyszerű gyermeke számára is érthetően beszélt. Aztán otthagyta a pártot és onnan érdekesen alakult a pályafutása. Akkor csodálkoztam el először, amikor az első Orbán-kormány regnálása idején agyonfoglalkoztatott, majd a kormányváltás után piacát vesztő Defent Kft. ügyvezetője lett. Erősen Fidesz közeli cég volt. Innen már csak néhány év, és belép a Fideszbe (2007), műsort vezet a HírTv-ben. Közben alapvetően baloldalinak tartja magát. Ez nekem már túl bonyolult személyiség.

Nem úgy néz ki, mint egy milliárdos, nem is hallani róla ilyet. A Népszabadság tulajdonjogának 70%-a pedig nem kevés pénz. Nyilván nem az övé ez a pénz. Ő megint csak egy „arc”, akit előretolnak a Fidesz főemberei. A kérdés: miért? Azt a szöveget, hogy a baloldalnak kell rendes média, ezért lép a színre, nos: azt nem veszem be. Felrémlik Horn Gyula képe, aki úgy döntött kormányzása idején, hogy az akkor nagy bajban lévő jobboldali újságot (ha emlékem nem csal, akkor a Magyar Hírlap volt) a Kormány megtámogatja. Merthogy a jobboldalnak is kell újság, és ha önerőből nem tudja fenntartani, akkor a Kormánynak kötelessége segíteni. A mostani Fidesz kormány médiapolitikája ettől fényévekre. van. A Csintalan meg közel.

Ha ezzel a vételi ajánlattal rábírják a szocik alapítványát, hogy megvegyék az újságot, akkor nagy hitelbe kergetik a pártot, ráadásul egy veszteséges lapot kell tovább működtetniük. Ha nem, akkor meg ráteszik a kezüket a még ma is legolvasottabb politikai napilapra. Összeesküvés elméletből mindig gyenge voltam, de nekem ez a kettő is bőven elég.[/justify]
DJ

Vélemény, hozzászólás?