A korrupció ellen Várpalotán is

Tüntetéssorozat zajlott tegnap országszerte. Több mint száz helyszínen egyszerre kezdődött a korrupció, kifejezetten a korrupt Orbán-kormány elleni tüntetés. Veszprém megyében egyedül Várpalotán került megrendezésre ez az akció az MSZP, a DK, a PM és az MLP közös szervezésében.

korrupcio3

Lehettünk volna többen is a Dísz téren. A talán 100 fő persze elfogadható, ha összevetjük mondjuk egy budapesti eseménnyel, figyelembe véve a százszoros különbséget a lakosságszám tekintetében. Az sem elhanyagolható körülmény, hogy tüntetések tekintetében a fővárosi lakosság másként van szocializálódva, ott nyilván könnyebben mozdulnak rá egy ilyen eseményre a lakosok.

korrupcio13

Én ugyan még ennyi emberre sem számítottam, de ahhoz képest, hogy az ember fia úton-útfélen csak a felháborodást tapasztalja „nagyjaink” harácsolása miatt, ennél jóval többen kellett volna lennünk. Dolgozik még a fortélyos félelem is, de azt gondolom, hogy a fő ok inkább a lustaság. Nem hiányzok én onnan, mások úgyis elmennek – gondolhatja fotelforradalmárunk. Aztán meg azt sem szabad kihagyni a számításból, hogy sokan vélhetik úgy: nincs értelme tüntetni, nem változik ettől semmi sem. Vitatkoznék ezzel, de most nem ez a lényeg.

A tüntetés az EU himnuszával vette kezdetét, majd Szöllősi János, a rendezvény moderátora Heltai Jenő Szabadság című versével köszöntötte az egybegyűlteket. A rövid felvezető beszéd után Lohonyai Zoltán Szeretlek hazám! című dalát hallgathattuk meg felvételről.

korrupcio1

A szónoklatok sorát Csóti Tamásné, a Párbeszéd Magyarországért várpalotai elnöke kezdte. Elmondta, hogy korrupció minden országban létezik, mindenhol felüti a fejét, mindenhol küzdeni kell ellene. Az azonban nagyon nem mindegy, hogy a jelenléte milyen mértékű, és főleg, hogy hogyan viszonyul hozzá a regnáló hatalom.

korrupcio2

A Párbeszéd Magyarországért jelenleg 2 olyan jelenséget lát, ami felemészti, tönkreteszi az országunkat: a korrupciót és a szociális válságot. Szerintük e kettő elválaszthatatlan egymástól. A szónok mellett egy tábla volt látható, rajta egy szám: 175 000 000 000. A PM gazdaságpolitikai szakemberei szerint kb. ez az az összeg, amit éves szinten vissza lehetne szedni, meg lehetne spórolni, ha valaki komolyan gondolná a korrupció elleni küzdelmet. Többek között ez az összeg lenne a fedezete a párt Alapjövedelem koncepciójának.

korrupcio4

A felszólalók sorát Dániel Mária Magdolna, a megyei közgyűlés tagja, az MSZP megyei alelnöke folytatta. Beszédében sokszor visszatért a „korrupt fideszes bróker-kormány” meghatározás. Szerinte a korrupció a kormányzati működés alapja. Példák sokaságával illusztrálta, hogy a hatalom miként próbálja eltusolni a korrupciós ügyeket.

korrupcio6

Kijelentette, hogy minden ellopott pénz Orbánhoz és társaihoz kerül. Eközben az emberek keveset keresnek, de még azt is elveszi a Kormány adókkal és árdrágításokkal. Szerinte nem több adó, hanem kevesebb korrupció kell. Az igazi megoldás persze az lenne, ha távozna a Kormány. Beszédét Petőfi Sándor A szájhősök című költeményével zárta.

 korrupcio5

Kész Zoltán nemrég megválasztott független országgyűlési képviselő következett a sorban. Legelőször is megköszönte itt is a kampányában nyújtott segítséget, majd egy képzeletbeli mozilátogatásról beszélt, ahol a lejátszott film a 80-as évek végi KISZ-esekről szólt, akik már csak a saját boldogulásukkal foglalkoztak. Nem volt nehéz a mostani hatalomgyakorlókra ráismerni. Változó vagyonbevallások, százmilliós lakások, magánnyugdíj megszüntetés, trafik-ügy, stadionok – csak néhány az azonosítást segítő példákból.

korrupcio7

A közoktatás átalakítása miatt elbutul a nép, az állami egészségügy állapota miatt egyre betegebbek leszünk. Eközben nekik magániskola, magánkórház jut. A képzeletbeli film happy end-el végződik, ott demokrácia követte ezt az időszakot, a csalódott választók nem a szélsőjobbot választották. Ma erre nincs garancia, ezért a demokratáknak újra fel kell nőniük a feladathoz. Együtt kell működni, keményen kell dolgozni, és őszintén kell beszélni – ez a recept, ami Veszprémben is működött.

korrupcio8

Ezután Deák Istvánné, a megyei közgyűlés tagja, önkormányzati képviselő, a DK választókerületi elnöke szólalt fel. Kijelentette, hogy az orbáni korrupció fogságában vergődik az ország. A Nemzeti Együttműködés Rendszere kétfelé osztotta a társadalmat barátokra és nem barátokra. A barátoknak mindent lehet, rájuk igaz, hogy az ország jobban teljesít, egyre jobban élünk. A nem barátoknak sokhónapos kórházi várólista, közmunka, a pályázatokon törvényszerű sikertelenség, állandó hivatali vegzálás, ellehetetlenítés jut. Félmillióan már el is hagyták az országot.

korrupcio10

Jól van ez így? – kérdezte. Nem szabad hagyni, hogy újra félni kelljen az országban, a mi utunk nyugat felé vezet. A DK felveszi a harcot a maffia-kormánnyal. A korrupciót csak az átláthatóság, az önkényt pedig csak a szabadság űzheti el. Jövőre, egy előrehozott választáson le lehet majd váltani a Kormányt.

korrupcio9

A felszólalók sorát Mezriczky Beáta, a Magyar Liberális Párt regionális koordinátora zárta. Az ókori római példát említette, miszerint a népnek cirkusz és kenyér kell. Cirkusz az van, a kenyeret viszont ellopták – jelentette ki. Azért vagyunk szegények, mert lopnak. Lopás minden: a stadionok, a trafikok, az állami földek bérlése, a közszolgálati televízió állami támogatása. Véleménye szerint ebbe a sorba tartozik a várpalotai elkerülő 3,6 milliárd forint/km bekerülési költsége, a semmiből a semmibe vezető 130 milliós kerékpárút, a meg nem épült uszoda és idősek otthona.

korrupcio12

A korrupció felépítésének feltétele, hogy a társadalom különböző rétegeit egymásnak uszítsák. erre hozta létre a Fidesz a polgári körökből a Jobbikot. Szerinte a Jobbik a Fidesz gyermeke. Ezek ugyanazok – fogalmazott. Egyre több a dühös ember, de ezeket a hatalom a nácik segítségével  egymásnak uszítja. 2018-ban egy bolond királyunk lesz náci parlamenttel? – kérdezte. Az ellenállás nehéz, bátorságot és kitartást igényel. Nem alkalmazkodunk, hanem tiltakozunk, és nem kérünk, hanem követelünk – fejezte be gondolatait.

korrupcio11

Véleményem szerint jól sikerült rendezvény volt. Kicsi, de a miénk. Azt azért sajnálom, hogy a város (közszolgálati) televíziója nem tudósított az eseményről. Biztosan ennek is volt oka.

 DJ

Vélemény, hozzászólás?