Akkor most politikus vagy sem?

Borsik Ákos, Várpalota ellenzéki pártjainak közös, független polgármesterjelöltje önéletrajzában azt írja: „Nem vagyok politikus… Pártfüggetlen jelöltként nem szándékozom magam alávetni semmilyen párt politikai törekvéseinek, a város fejlesztése az egyetlen cél, amiért tevékenykedek.”.

Borsik Ákos polgármesterjelölt

Sokan nem érthetik ezt a kijelentést, ezért úgy gondoltam, hogy megpróbálom példákon keresztül megvilágítani. Köznapi értelemben, Borsik Ákos azzal, hogy elvállalta a polgármester-jelöltséget, lényegében politikussá vált. Szerencsére a magyar nyelv nem csak szép, hanem gazdag is, így ismerhetünk olyan kifejezéseket is, mint pártpolitikus, várospolitikus.

A pártpolitikus sokszor a pártja érdekét tekinti elsődlegesnek. Pártfeladatként felvállal olyan ügyeket is, amit egyébként magánemberként nem biztos, hogy megtenne. Bár már régebben történt, de ilyen volt Campanari-Talabér Márta (akkor még országgyűlési képviselő) esete az eredetileg Balsai István és Lázár János törvénymódosító javaslatával, ami a rokkant-, korkedvezményes-, korengedményes – és szolgálati nyugdíjak szabályait változtatta meg. Ehhez csatlakozott társ-előterjesztőként a mi Mártánk, és járta körbe a médiát, „érvelve” a sok tízezer ember sorsát negatívan befolyásoló javaslat mellett. Ez a tette sosem merül a feledés homályába…

Ilyen példa lehet a 2015-ös azbeszt-ügy is. Ekkor már polgármester volt CTM. Bár váltig állítják, hogy nem tudtak a dologról, mi tisztában vagyunk vele, hogy ez nem igaz. Ráadásul egy ilyen „üzlet” nyélbeütése felsőbb szintű egyeztetést igényel. Azt meg ne kelljen minősítenem, hogy polgármesterünk a botrány kitörésekor nemes egyszerűséggel szabadságra menekült…

A várospolitikus a város érdekeit tartja szem előtt. Ha még emellé szakember is, aki jártas a fejlesztések, beruházások területén, az csak előny. Ilyen várospolitikus lesz Borsik Ákos. Egy, a beruházásokat átlátni képes ember biztosan nem vágna bele olyan projektbe, ahol már az elején látni, hogy arra a pályázatban kiírt összeg kevés lesz. Nem építtetne olyan kerékpárutat, amit alig használnak, és ez előre tudható volt. A sor folytatható. Ha ezek állami finanszírozású projektek is, azoknak van önrésze (nem kevés), amit állam bácsi nem mindig áll. Ilyenkor meg kényszerből jöhet a sokszázmilliós hitelfelvétel, ami sok-sok évre megterheli a város adóbevételeit.

Talán ebből a rövid írásból is kiderült, hogy egy pártpolitikus helyett mennyivel jobb választás egy várospolitikus. Tizenhárom év után Várpalota megérdemel végre egy várospolitikus polgármestert!

DJ

Vélemény, hozzászólás?