Ásd el magad!

Lázár János okán már tudjuk, hogy mindenki annyit ér életében, amennyije van neki. Aki tehetős, az sokat, aki szegény, az keveset. Kegyetlen – mondhatnánk: lázári – igazság.  A semmitérők eddig sem foglalkoztak vele, mert lefoglalta őket a mindennapi betevő megszerzése, legfeljebb mi, nemsokatérők kaptuk fel a fejünket anno.

A lázárizmus azonban egy makacs vírus, még Neo sem boldogulna vele a Nemzeti Együttműködés Rendszerének belső mátrixában. Hol itt, hol ott üti fel a fejét. Most éppen a Belügyminisztériumban. Talán a március 14-15-i későtél gyengítette le a minisztérium immunrendszerét, de tény: ma már a vírus átvette az irányítást a szervezetben.

asd_el_magad

Mással ugyanis nem magyarázható (illetve igen, de akkor ide nem illő szavakat kellene leírnom), az a kiszivárgó hír, miszerint van egy rendelet-tervezet, ami a szociális temetéseket helyezné unortodox megvilágításba. Avagy sötétségbe.

A szociális temetést eddig azok a hozzátartozók vehették igénybe, akik elhunyt szerettüket nem tudták tisztességgel eltemettetni, mert anyagi helyzetük azt nem tette lehetővé. Ilyenkor az önkormányzat megvizsgálta, hogy jogos-e a kérelem, és ő fizette a számlát. Természetesen ez egy nagyon alap szolgáltatást jelentett, tehát a legolcsóbbat. Így is sok tízezer forintba kerül egy temetés. Eddig az önkormányzatoknak volt erre kerete, de amióta Magyarország jobban teljesít, azóta erre (sem) futja.

Azonban temetetlen holtak mégsem boríthatják el a köztereket. Hogy groteszk képzavarral éljek: nincs ingyen halotti tor sem. A tervezet szerint tehát a hozzátartozók csak akkor lesznek jogosultak az önkormányzat segítő gödrére, ha tevőlegesen részt vesznek a lebonyolításban. Nem tudni még pontos részleteket, de a szerencsésebbek csak az elhunyt mosdatását fogják végezni, kevésbé szerencsések sziklás területen lesznek kénytelenek sírgödröt ásni. Lehet, hogy az önkormányzatok lesznek abban a megtisztelő helyzetben, hogy kidolgozhassák a részleteket.

A lázári meghatározás tehát kiegészíthető: mindenki annyit ér halálában, amennyije volt neki (vagy hozzátartozóinak). Perverz gondolat egy perverz hatalomtól.

Én, mint egy (1) a nemsokatérők közül, csak arra tudok gondolni, hogy elmennek abba a b…… b….. j. k…. é… a…….!

DJ

Vélemény, hozzászólás?