Az ajánlásgyűjtés tapasztalatai

A hét elején (egészen pontosan kedden) a Helyi Választási Bizottság nyilvántartásba vette a DK-Együtt-PM közös polgármesterjelöltjét és egyéni választókerületi jelöltjeit. Magyarán: indulhatnak az önkormányzati választáson.  Aznap a Veszprém Megyei Területi Választási Bizottság is így döntött a Demokratikus Koalíció megyei listájáról.

Az ajánlásgyűjtés két hete alatt több tapasztalatot is szereztünk. Először is azt kell látni, hogy a választásra jogosultak nagy része még nem szokta meg az új rendszert. A régi “kopogató cédulás” módszer tiszta volt: megkapta a 3 kis céduláját (polgármester, egyéni, megyei listás), abba beleírta a támogatott jelölt nevét és vagy leadta valahol, vagy jöttek érte az aktivisták. Egyet jelölhetett mindegyikből, vélhetőleg annak adta a céduláját, akire majd a választáson szavazott is. Most egy fáradtságos kitöltési procedúra után alá kell írnia az ajánlóívet, ráadásul egy alkalommal akár négyet is egyszerre (amennyiben párt, pártok gyűjtöttek ajánlást). Ráadásul az összes jelöltet támogathatja, tehát ha olyan választókerületben lakik, akkor akár 7 polgármesterjelöltet, 7 egyéni jelöltet és 5 megyei listát is. A választáson persze majd mindegyikből csak egyet választhat. Ezt sokan még nem értették.

A másik nagy tapasztalat az az egyre mélyebbre nyúló félelem volt. Sokszor találkoztunk olyannal, aki egészen egyszerűen nem merte a nevét adni a jelöléshez, mert olyan helyen dolgozik ő vagy közeli hozzátartozója, ahol ezt nem néznék jó szemmel. Ez is szomorú, de az még inkább, hogy feltételezi annak lehetőségét, hogy valakik valahol ez megvizsgálhatják. Tegyem hozzá rögtön, hogy elvétve fordult elő, hogy indulatos elutasításban volt részünk.

Egy nagyobb (általában az egyéni választókerületes rendszerű, tehát 10.000 fő feletti) településen az önkormányzati választásokon is nagy hangsúlyt kap a pártszimpátia. Tehát ha valaki aláír az adott párt egyéni jelöltjének, akkor általában aláírja a polgármesterjelölt és a megyei lista ajánlóívét is. Nincs erről pontos kimutatás, de az ajánlást gyűjtő jelöltek, aktivisták elmondása alapján ez olyan 80%-os arány lehet. A maradék 20% már “válogat”. Általában az egyéni jelöltnek aláír, de vagy a polgármesterjelöltre vagy a pártlistára már nemet mond. Ez teljesen természetes. Kisebb településeken a jelöltek személye sokkal nagyobb hangsúlyt kap.

Az is megállapítható, hogy az ajánlások gyűjtésére biztosított időkeret (2 hét) nem túl sok. Nyilván nem az egyéni jelölteknek szükséges 19-25, vagy a polgármesterjelöltnek szükséges 300 ajánlás megszerzése a nagy feladat, hanem a megyei pártlistához kellő 1246 begyűjtése. Persze ez sem megoldhatatlan, ha egy pártnak van szervezeti háttere, de az aktivistáknak is meg van a saját életük, napirendjük, nem csak az ajánlások gyűjtésével foglalkoznak.

Összegzésképp elmondható, hogy pozitív tapasztalatokat szereztünk az ajánlások gyűjtésénél, pedig mind a választópolgárok, mind az aktivisták tudata tele van már idén a választásokkal. A 4 évvel ezelőtti elutasítottságnak már nyoma sincs.

Köszönjük a választópolgárok támogató aláírásait!

DJ

Vélemény, hozzászólás?