Az ellenzéki összefogásról – lehet más?

[justify]A jelenleg ellenzékben lévő demokratikus pártok – a legtöbb elemző szerint – elkerülhetetlen összefogása a következő országgyűlési választásokra még nemigen körvonalazódik. A Demokratikus Koalíció az egyedüli, amelyik nap, mint nap hangoztatja ennek fontosságát, az MSZP és az LMP meglehetősen érdekesen viszonyul a kérdéshez.[/justify]
[justify]A szocialisták három fronton vívják harcaikat. Egyrészt küzdenek a Fidesszel, bár néhány meghatározó politikusuk épp a napokban vetette fel egy nagykoalíció lehetőségét, természetesen mindezt a nemzet érdekében. Érdekes is lett volna, ha bevallják, hogy próbálják pozícionálni magukat. Minden esetre.

Az MSZP külön háborút vív a DK ellen is. Kezdte a frakcióalakítás megakadályozásával, de azóta is megtesz mindent, hogy megnehezítse Gyurcsány Ferenc és pártja dolgát. Annak megértéséig még nem jutottak el, hogy a DK gyengítése nem erősíti őket. Saját párttagjaik között is nagyon sokan szimpatizálnak a DK-val és elnökével, mert amikért még platform korában küzdött a DK, azok még nagyrészt ma is feszítik az MSZP-t. Érdekes látni, hogy a bivalyoknak nevezett nagy öregek látszólag hátrébb léptek (pl. nem elnökségi tagok, megyei elnökök), de mindenféle munkacsoport- és platformvezetők, így rendszeresen feltűnnek a médiában (némelyikük annak dacára jól artikulál, hogy nyelvtranszplantáción esett át, miután évekig tisztán tartotta Gyurcsány Ferenc hátsóját).

A harmadik frontot mindenki más ellen nyitotta a párt. Az MSZP legnagyobb hibája, hogy azt hiszi: egyedül is megnyerheti a választásokat. Arra nincs válasz, hogy ezt mi alapján gondolja a vezetésük. Jelenleg az égvilágon semmi sem utal erre.

A Lehet Más a Politika (LMP) egy talány számomra. Még elnökük sincs. Ez legyen az ő dolguk, de szerintem politikájuk sincs. Se ilyen, se más. Ha úgy adódik, akkor kokettálnak a Jobbikkal, de össze tudnak borulni a Fidesszel, sőt: még a szocialistákkal is. Szavazó legyen a talpán, aki eligazodik a most éppen a 4K!-val kacérkodó párttal. Egy biztos: nem úgy csinálnak, mintha „más” politikát akarnának űzni, mint a többiek. Összefogni meg végképp nem akarnak.

Ahogyan politikusaik se különböznek a többitől. Ezt mutatta be legutóbb az Egyenes beszéd című műsorban Schiffer András, akit még nem tudtak kikezelni Gyurcsány-fóbiájából. Ritkán idegesítem fel már magam politikuson, megszoktam, hogy ha sarokba szorítják őket, akkor vagy másról kezdenek beszélni vagy csak adják az értetlent. Gondoltam, a „lehet más” az legalább itt érvényesül, de nem. Schiffer a legrosszabb időket és személyeket megidéző módon próbálta kikerülni az egyenes beszédet. Érdemes megnézni, hogy mennyire nem lehet más. Egyelőre.[/justify]

DJ

Vélemény, hozzászólás?