Azbeszt jön Inotára?

Egyik (Hír TV-t is néző) tagtársam hívta fel a figyelmemet az adó tegnapi híradójára. Erőt véve magamon, megnéztem. A bennünket is érintő hír a zagyvaszántói volt azbesztgyár bontási maradványairól szólt. Mint tudjuk, az azbeszt erősen rákkeltő anyag. A településen anno 28 rákbeteg alakított pertársaságot (14-en már meghaltak azóta), mert kimutatható volt náluk, hogy az azbeszt okozta a megbetegedésüket. A gyárat elbontották ugyan, de a törmelék a mai napig ott van, a szálló por pedig azbeszt tartalmú. A veszélyes sitt elszállítása, ártalmatlanítása évek óta húzódik.

azbesztgyár

A híradóból megtudhattuk, hogy a Kormány tavaly döntött, pénzt biztosít a törmelék elszállítására, a terület mentesítésére. Utánakerestem. Valóban, tavaly december 19-én kormányhatározat született az ügyben (nagyításért klikk a képre).

azbeszt_korm_hat

Felteheti a kérdést a Tisztelt Olvasó, hogy mennyiben érint ez minket, várpalotaiakat? Nos, annyiban, hogy a híradóból azt is megtudhattuk, hogy az ottani törmeléket az inotai deponálóba fogják szállítani.

Nem vagyok se oknyomozó, se újságíró, így nem néztem utána, hogy igaz-e a híradóban elhangzott állítás, de ha feltételezzük, hogy igen, és Várpalotára hozzák ezt a veszélyes hulladékot, akkor lenne kettő észrevételem.

Egyrészt nagyon remélem, hogy mind a szállítás, mind a tárolás teljesen szabályszerű lesz, és nem fogja veszélyeztetni sem most, sem a jövőben az ott dolgozók, illetve a város lakóinak egészségét. Másrészt erősen javaslom a városvezetésnek, hogy vigyázó szemüket tartsák rajta a projekten (bármely csatornán is van rá lehetőségük), illetve ne legyenek restek tájékoztatni a lakosságot az ügyről.

DJ

Vélemény, hozzászólás?