Azbeszt? Nem! – Lakossági fórum Inotán (+ képgaléria)

Teltházas lakossági fórum volt a tegnapi. Nem véletlen. A téma érzékenyen érinti a helyieket. Mint tudjuk, hétfőtől kamionszám hordják az inotai szeméttárolóba a zagyvaszántói azbeszt tartalmú törmeléket. Mindezt úgy, hogy lényegében csak véletlenül szereztünk róla tudomást.

1

Sajtos János, az Inotáért Baráti Kör elnöke hétfőn kereste meg a Demokratikus Koalíció várpalotai szervezetét, hogy segítsünk egy lakossági fórum megszervezésében. Azért minket, mert mi foglalkoztunk először a témával (a honlapunkon), még vasárnap este. Természetesen igent mondtunk.

Közben felgyorsultak az események, az ügy botránnyá dagadt, már az országos kereskedelmi tévék is foglalkoztak az üggyel. A képviselő-testületet is összehívta a polgármester asszony sebtiben, ott a képviselők hoztak is egy határozatot, miszerint kérik a szállítás azonnali leállítását, a vizsgálatok megkezdését. Miután ekkor már tudott volt a mai lakossági fórum, több képviselő is jelezte a részvételi szándékát. Örömmel vettük.

Ahogy az lenni szokott, egyre több információ látott napvilágot, de ezzel együtt a kérdések is csak gyűltek. No meg az indulatok. A lakossági fórum egyre időszerűbbé vált. Meglátszott ez az érdeklődők létszámán is. Régen voltak ennyien egyszerre a Faluházban. Szerencsére a meghívotti oldalt is többasztalosra készítettük, mert megszaladt a létszám ott is: Deák Istvánné és Sajtos János szervezőkön kívül ott ült dr. Opsitos István inotai képviselő, a jegyző asszony, a környezetvédelmi referens, alpolgármesterből mindjárt kettő, a hulladéklerakó ügyvezetője, a mentesítést végző cég képviselője, és hát Kontrát Károly országgyűlési képviselőnk is, aki épp Várpalotán járt, így ide is eljött. A hallgatóság soraiban Galambos István, Simon Ágnes és dr. Szalai Mariann képviselők is ott voltak, de Varju László, a DK alelnöke is ott foglalt helyet. Mint megtudtuk, polgármesterünk szabadságon volt, ezért nem tudott eljönni. Igaz, előtte egy órával még sajtótájékoztatót tartott Kontrát Károllyal, az bizonnyal fontosabb volt.

A fórumot Sajtos János nyitotta meg. Rövid bevezetőjében kijelentette, hogy az azbeszt tartalmú törmelék szállítását azonnal be kell fejezni, és alapos vizsgálatokra van szükség. Látható ás hallható egyetértés a résztvevők körében. Ezután Deák Istvánné szólalt fel, feltéve mindazon kérdéseket, amelyek érdekelték a jelenlévőket. A legfajsúlyosabb kérdés talán az volt, hogy miért nem tudtak a helyiek erről a projektről, miért nem kérdezték meg őket, miért nem dönthettek róla?

Kontrát Károly következett, aki gigászi intellektusával azonnal a legfontosabb dologra ugrott, miszerint mé’ a Deákné a moderátora a fórumnak, miért nem a civil? Egy államtitkár nyugalma fontos, így Sajtos János vette át a (hálásnak egyáltalán nem mondható) moderátori feladatot. Az államtitkár ezután elmondta, hogy neki csak az a fontos, hogy mi várpalotaiak jól érezzük magunkat, így azért jött el hívatlanul is erre a fórumra, mert kíváncsi a zemberek véleményére ebben az ügyben, és ő azt fogja majd képviselni. Meg is kapta azonnal. Kicsit zokon vette, pedig a java még hátra volt. Bejelentette, hogy hétfőn a Thury-várban tartanak egy lakossági fórumot, mert a várpalotaiak véleménye is fontos. A „mi is várpalotaiak vagyunk” bekiabálások egy időre elnyomták szavait.

A jegyző asszony kapott szót, mintegy a maga védelmében. Az a bizonyos levél volt a téma, amiben őt értesítették nem is oly rég, hogy sokezer tonna azbeszttartalmú hulladékot fognak az inotai deponálóba szállítani, és ő ezzel nem csinált semmit. Elmondta, hogy sem hatásköre, sem feladata nem volt ezzel a dologgal, minden megfelelt az előírásoknak, a törvényi szabályozásoknak. Én elhittem neki. De! Az azért felmerülhet az egyszerű halandóban, hogy nem túl életszerű az, hogy egy ilyen levél kézhezvétele után nem sétál át az ember lánya (ha jegyző) a polgármester pár méterre található irodájába, hogy megmutassa neki. Persze nem tudhatjuk. Ki láthat be a Polgármesteri Hivatal falai mögé…?

Ezután Szűcs Károly, a szeméttároló ügyvezetője kapott szót. Megpróbálta megnyugtatni a hallgatóságot, de ez nem sikerült neki. Az volt az érzésem, hogy csak akkor kapott volna tapsot, ha bejelenti, hogy több azbesztet nem fogadnak. Ilyet nem mondott, így tapsot sem kapott (most finoman fogalmaztam).

Az úgymond hivatalos felszólalások ezzel véget értek, következett a nép hangja. Hát, itt volt minden. Sokszor indulatosan. Kontrát Károly szemmel láthatóan többször elvesztette a türelmét, és csak nehezen találta meg. Galambos István képviselő kérdésére, miszerint kijelenti-e, hogy azonnal leállíttatja a szállítást, csak annyit tudott mondani, hogy ő mindent megtesz ennek érdekében. Igent nem mondott. Talán nem mondhatott. Varju László hozzászólása után felháborodva egy kicsit „elmúltnyolcévezni” akart, de ezzel nem aratott nagy sikert (most is finoman fogalmaztam).

Egy kósza ötlet nyomán városunk első számú alpolgármestere is szót kért. Nem kellett volna. Már az is kiverte a biztosítékot, amikor a sok palatetős házzal példálózott (olyan érzésem volt, mintha azt mondta volna: minek hepciáskodunk egy kis plusz azbeszt miatt, amikor rengeteg ház tetején is az van, és az itt szálldogál a közelben), de aztán kicsit visszamutogatott történelmileg, amit már nem értékeltek az emberek. Hangosan. Kevés sikerrel lehet tüzet oltani olajjal, ahogyan azt a mondata sem volt sikeres, miszerint így nem sok értelme van lakossági fórumot tartani. Mondom én: nem kellett volna szót kérnie.

Sok hozzászólás volt, köztük értelmes, összerakott és kevésbé cizellált is. A fórumok már csak ilyenek. Két óra elteltével végül a jelenlévők egyöntetűen megszavazták, hogy nem akarják az azbeszt tartalmú veszélyes hulladékot.

Kontrát Károly így megtudta amiért jött: a zemberek véleményét. Gondolom rögtön intézkedett, és nem vár a hétfői lakossági fórumig. Minden kamionnyi anyag számít. Biztos ami biztos: Galambos István képviselő bejelentette, hogy pártállástól függetlenül várja a lakosokat ma reggeltől, hogy élő útzárral akadályozzák meg a kamionok bejutását a szeméttelepre.

DJ

Nagyításért klikk a képre!

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

 

Vélemény, hozzászólás?