Bányásznapi megemlékezés a Rákóczi telepen

[justify]A hagyományoknak megfelelően, az idén is megrendezte a Rákóczi Telepi Baráti Kör a Szent Borbála téri bányásznapi megemlékezést. Az ünnepség a Várpalotai Bányász Fúvószenekar előadásával kezdődött, majd a Himnusz után Zergi Ákos szavalta el Ladányi András: Bányász vagyok című versét.[/justify]
[justify]Ezután Hámori István, a Bányamunkás lap főszerkesztője, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete elnöksége nevében köszöntötte a résztvevőket. A Bányásznap megfelelő alkalom arra, hogy visszatekintsünk múltunkra – mondta. Az elmúlt évtizedek a bányák bezárásáról szóltak, ezért az elmúlt időszakban felerősödött egy olyan szakszervezeti tevékenység, ami eddig is szerves része volt a működésüknek, ez pedig a hagyományőrzés. Egyre több helyen ismerik fel ennek a szükségességét, elsősorban a helyi szervezetek erőfeszítéseinek köszönhetően. Várpalota büszke lehet arra, hogy ilyen magas szinten végzik a bányászhagyományok ápolását, pedig jövőre már 20 éve lesz, hogy befejeződött a városban a bányászati tevékenység. Ez is azt mutatja, hogy a város és lakói nem felejtették el, hogy mit köszönhetnek a település szépülésében, gazdagodásában az egykori bányászkodásnak. Kiemelte, hogy a városban több szervezet is foglalkozik a bányászhagyományok ápolásával, és ezért köszönetet is mondott, illetve további sikeres munkát kívánt.

Ezután Katona Csaba alpolgármester köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Megemlékezett egy minapi tévés beszélgetésről, amin arról folyt polémia a szakszervezet, a hagyományőrzők, a nyugdíjas klub és a Rákóczi Telepi Baráti Kör képviselőivel, hogy mit is adott Várpalotának a bányászat. Az 50-es évek elején Várpalota teljesen átalakult a bányászat beindulásának köszönhetően. Ez a városkép változásában is mérhető volt, de a kiemelten jó fizetésnek, a bányásznapi juttatásoknak köszönhetően idetelepült rengeteg ember is megváltoztatta a település életét. Ahogyan a bányák bezárása is nagy változásokat hozott a városban. Ez egy katasztrófája a településnek, amit azóta sem hevert ki. Azt sem vizsgálta senki, hogy ezen folyamatok alatt milyen értékek tűntek el, illetve keletkeztek a városban. Az építészeti emlékek nagy része megsemmisült a bányabezárások óta, viszont a várban újranyíló kiállítás fontos értékőrző helye a bányászatnak. A hagyományőrzőknek fontos szerepe lesz abban, hogy a városban összegyűjtésre kerüljön minden olyan (szellemi és akár tárgyi) tudásanyag, ami még megőrizhető az utókor számára. Csak idő kérdése, hogy az országban mikor lesz ismét szükség a meglévő szénvagyon kitermelésének újbóli megindítására, ehhez viszont szükség lesz eme tudásanyagra.

A megemlékezés utolsó szónoka Einreinhof Attila, a Rákóczi Telepi Baráti Kör elnöke volt. Elmondta, hogy a Baráti Kör fontosnak tartja a bányászhagyományok őrzését, ápolását, a bányásznapi megemlékezést. Idén jelképes hűségpénzt osztottak tagjaik között, ami beváltható sörre, kólára, szeretetre és barátságra. Sportdélutánt is szerveznek, amivel emléket próbálnak állítani az elmúlt évtizedek remek sportmúltjára. Ezután bányásznapi mulatsággal zárják majd a napot. Megemlékezett a „Jó szerencsét!” bányászköszöntés 1893-as magyarországi meghonosodásáról, ami a „Szerencse fel!” köszöntésből alakult ki. Ez hangzott el 1996-ban is, amikor hivatalosan is bezárták az utolsó várpalotai bányát. Az ünnepség utolsó pontjához, az Emlékhely megkoszorúzáshoz is ezt kívánta mindenkinek: Jó szerencsét!

A megemlékezés ezután a koszorúzásokkal folytatódott, majd a Várpalotai Bányász Fúvószenekar a Bányászhimnusz eljátszásával zárta az ünnepséget.[/justify]
DJ

Képriportunk az eseményről


A Várpalotai Bányász Fúvószenekar


Zergi Ákos szaval


Hámori István


Katona Csaba


Einreinhof Attila


Koszorúzás az Önkormányzat képviseletében


A hagyományőrzők koszorúzása


A szakszervezet és a nyugdíjas klub is koszorúzott


A Rákóczi Telepi Baráti Kör nevében


Sztanke József erőemelő világbajnok


A megkoszorúzott Emlékmű


A résztvevők


Itt is


És itt is


Sorban


A zenekar vendégül látása

Vélemény, hozzászólás?