Bébi-boom

Nehezen viseljük ezt a hosszan tartó hőséget. Ilyen kutya melegben nem sok mindenhez van kedve az embernek. Nem kedvez ez az időszak a Kormány legújabb harcának sem, amit a bébi-boom érdekében vív. Mondjuk, eddig nem volt túl sikeres e területen (sem), még a Matolcsy-féle hat hónapra születő, piros pöttyös fenekű gyerekek születése is elmaradt.

Ilyenkor jó program kell, és hozzá egy nagyformátumú vezető. Romlik a látásom, mert én egyiket sem látom. A 2006-os mártírfejsérült Révész Máriuszra egy vasgolyót sem bíznék rá, mert valahogy azt is elrontaná. Az pedig kevés programnak, hogy a Kormány maga egy méretes f@llosz, mert mint biológiából tudjuk: ez így, önmagában nem elegendő a demográfiai robbanáshoz.

Ismert, hogy a népesség növekedéséhez növekvő születésszám és egyre hosszabb, várható élettartam szükségeltetik. A tétel második feléhez pedig (többek között) egy jól működő egészségügy kell. Hát, Magyarország ebben sem teljesít jobban. Még a dakota törzsek varázslói is ismertek néhány gyógynövényt amellett, hogy fura szavakat mormogtak, meg kézrátétellel kísérleteztek. Hogy a példánál maradjak, szeretett Kormányunk valóban ráteszi a kezét mindenre, meg értelmetlen szavakat is tud mondani naphosszat, épp csak a szakmai rész hiányzik az egészből. Tegye fel a kezét, aki úgy gondolja, hogy az elmúlt három évben jobb lett az egészségügyi ellátás Magyarországon! Köszönöm, látható kisebbség.

Egyébként a fejlett országok mindegyike küzd ezzel a problémával. Ezalatt a Föld népessége nagyobb, mint amennyit az elbír tartani. Ettől még persze küzdhetünk a népességfogyás ellen, de talán nem ez a legfontosabb és legsürgetőbb problémánk.

Egy korántsem fontos utó/mellékgondolat: valaki elgondolkodott már azon, hogy a kisvárosi kórházak megszűntetése/átalakítása (itt és most: a szülészetek megszűnése) miatt néhány évtized múlva nem lesz pl. várpalotai születésű ember..?

DJ

Vélemény, hozzászólás?