Birkák országa

[justify]Nem, nem. Ezt (még) nem mondta ki nyilvánosan Orbán Viktor. Viszont így gondolja. Ezt mutatja az az egyébként hónapok óta fontolgatott lépés, amit szeptemberben már az országgyűlés elé is terjesztenek: az előzetes választási feliratkozás. Bár még a törvény tervezetét sem ismerjük, az azért már kiszivárgott a Fidesz altestéből, hogy 2014-ben csak azok szavazhatnak majd, akik előzetesen regisztrálták magukat. Büdös a dolog.[/justify]
[justify]Az ellenzéki pártok persze rögtön tiltakoztak, mondván: elsősorban a kevésbé iskolázott, ekképp kevésbé tudatos választópolgárokat próbálja így a Fidesz kizárni a választás lehetőségéből. Ez is igaz. Az viszont biztosan (az elmúlt 20 év választásainak tapasztalata ezt bizonyítja), hogy a választásra jogosultak döntő többsége az utolsó két hétben (nem kevés kutatás szerint az utolsó két napban) dönti el, hogy elmegy-e választani, és kire. Az is bebizonyosodott már, hogy ezek a választók elsősorban protest szavazók, azaz a fennálló hatalom ellen szavaznak.

Nem lehet tehát véletlen, hogy a Fidesz úgy gondolja: a választások előtt kb. két hónappal lezárulna a regisztrálás lehetősége. Aki ezután úgy gondolná, hogy részt venne a választáson, az hoppon maradna. Alkotmányos jog a választásokon való részvétel. Ez most sérülne.

Azt mondja a Fidesz, hogy van ilyen rendszer máshol is. Van. De ott nincs népesség-nyilvántartás. Nálunk van, ráadásul azon kevés dolgok közé tartozik, ami elég jól funkcionál. Hasonlít ez a dolog ahhoz a jópár hónappal ezelőtti ötlethez, miszerint új rendszámtáblák kellenek az autókra, mert úgy egyszerűbb lesz a beazonosítás (az új rendszámokon a város azonosítója is szerepelt volna). Pedig ha a rendőr beüti a számítógépébe a rendszámot, akkor már ma is megtud szinte mindent az autótulajdonosról (ha elkészül az egységes állami nyilvántartás, akkor meg már azt is megtudhatja, hogy legutóbb hol váltotta ki a gyógyszerét). Nyilvánvaló volt, hogy a cél nem az volt, amit kommunikáltak, hanem egy kis pénzszerzés az illetékekből. Lett is nagy felzúdulás, el is maradt az intézkedés (egyelőre). A választási regisztrációról is mondhat bármit a Fidesz, a cél a választók nagy (és vélhetőleg főleg ellenzéki) részének távol tartása a választásoktól.

Orbán Viktor már megmondta, hogy a magyar csak az erő nyelvén ért. Már eddig is sok mindent letolt a torkukon, de ha ezt is sikerül, akkor tényleg birkák vagyunk. Még abból is a rosszabb, félázsiai származék fajta. Most az ellenzéki pártokon, a civil megmozdulásokon, egyáltalán a társadalmon a sor, hogy megmutassák a pásztorok királyának (főpásztort vallási okokból nem írnék): ezt már nem! Kíváncsian várom a fejleményeket.[/justify]
DJ

Vélemény, hozzászólás?