Butuska felhívás vagy rejtett Fidesz-támogatás?

Ma kaptam meg a Várpalotainfó heti példányát. Az egyik belső oldalon olvasok egy felhívást, amely a telekadót fizető „sorstársakhoz” szól. Lényege, hogy a mostani parlamenti képviselők nem fogják fel a telekadó erkölcstelenségét, nem kell bedőlni az ígérgetéseknek sem, hanem az április 6-i országgyűlési választáskor az egyéni jelöltek szavazólapját át kell húzni, és odaírni, hogy „Telekadó!”. A felhívásban is olvashatjuk, hogy így ugyan érvénytelen a szavazat, de legalább jelzés értékű lesz. A pártlistán aztán mindenki a szíve szerint szavazhat.

telekado_felhivas

A felhívást Galló László jegyzi. Nem ismerem, így nem tudom eldönteni, hogy egy jogosan felháborodott állampolgár naiv, butuska akciójáról van szó, avagy egészen egyszerűen a Fideszt támogatja?

Néhány dolgot tisztázni kell. Először is azt, hogy ez a felhívás – látszólag – a Fidesz ellen szól. A helyi adókról szóló törvényt ugyanis a fideszes többség módosította az Országgyűlésben, e törvény alapján pedig a helyi, fideszes többségű önkormányzat hozta meg a telekadóról szóló rendeletét.

A választójogi törvény orbánista átalakítása igen lejtőssé tette a pályát a Fidesz felé. Néhány dologban azonban lényegében minden szakértő egyetért:

1. Az új országgyűlésben 199 képviselő lesz majd, ebből 106 az egyéni jelöltekből fog kikerülni. Ráadásul a nyertes a listás szavazatoknál is hoz még a pártjának, attól függően, hogy mekkora különbséggel nyerte meg a választást. Ebből egyértelmű, hogy a választás az egyéni jelölteknél dől majd el.

2. Abban sincs vita, hogy az alacsony részvétel a mostani rezsimnek kedvez (nem véletlen, hogy a Fidesz lényegében nem kampányol), míg a magasabb részvétel a kormányváltásnak. Az alacsony részvétel kialakulhat úgy, hogy kevesen mennek el szavazni, de az is ezt erősíti, ha sok lesz az érvénytelen szavazat.

3. Azt is látni kell, hogy ténylegesen két erő mérkőzik eséllyel a győzelemre. Az egyik a Fidesz-KDNP, a másik a kormányváltó összefogás 5 pártjának (az MSZP, az Együtt, a DK, a PM és az MLP) választási szövetsége. A hirtelen alakult tucatnyi kispárttal nem is érdemes foglalkozni, de még a Jobbik, az LMP és a Szocdemek sem lesznek képesek annyi egyéni győzelmet aratni, hogy tényleges kormányváltó erőként szerepelhessenek. A rájuk leadott voksok csak gyengítik a két nagy esélyeit (a Jobbik inkább a Fideszét, az LMP meg a Szocdemek inkább a Kormányváltókét). Ne feledjük: az az egyéni jelölt győz, aki több szavazatot kap (akár csak 1 darabbal is)!

Mindezek alapján láthatjuk, hogy ha valaki követi a felhívásban leírtakat, azzal egyértelműen a Fidesznek kedvez. Nem gondolnám, hogy sok követője lesz az akciónak, de miután minden szavazat számít (és ezt tessék szó szerint érteni!), úgy gondolom, hogy ez a felhívás (ha mégoly jó szándékú is) káros a kormányváltást akarók számára. Márpedig ők vannak többségben.

DJ

Vélemény, hozzászólás?