Civilek – pénz – tiltakozás

[justify]A Marathon Tömesport és Környezetvédő Egyesület szervezésében hétfő késő délután egy demonstrációra került sor a Városháza mögötti parkolóban, melyen a civil szervezetek 2012. évi pénzügyi támogatásáról hozott képviselő-testületi döntések ellen tiltakoztak. A DK részéről néhányan részt vettünk az eseményen, mert szerintünk is vitathatóra sikeredett a pénzek elosztása.[/justify]
[justify]Nem volt nagy létszám, harmincan voltunk mindössze. Állandóan megy a vita, hogy egy demonstrációnak értékmérője-e a megjelent emberek száma. Egyrészt persze igen, hiszen ha több száz résztvevő van, az már „mutat” is, másrészt viszont nem ez a fontos, hanem az, hogy egyáltalán megszervezésre kerül egy ilyen esemény, és vannak, akik mernek is részt venni rajta. Nyilván nem tudhatom, hogy akik otthon maradtak (mármint civil szervezetek), azok miért döntöttek így. Vagy jó pénzt kaptak és ezt szeretnék is megőrizni, vagy ugyan keveset, de ezt se szeretnék a jövőben elveszíteni, avagy egyszerűen csak fotel-forradalmárok (otthon morognak, de a fényre már nem merészkednek…).

Méreg József, az Egyesület vezetője kezdte a beszédek sorát. Elmondta, hogy egyesületük 19 éve szolgálja a várpalotai embereket, ma már 4 szakosztállyal működnek, és az élet számos területén munkálkodnak (ezt sok példán át ismertette). Ennek dacára idén a tavalyi támogatás töredékét kapták, amit oly mértékben sérelmeztek, hogy levelet írtak minden képviselőnek. Választ sokáig nem kaptak, majd amikor meghirdették ezt a demonstrációt, válaszolt nekik Katona Csaba alpolgármester (ő egyébként részt vett a rendezvényen). Az elnök szerint a válaszlevél első és utolsó sora volt igaz (gondolom a megszólítás és az aláírás dátummal), a közöttük lévő sorok mindenről szóltak, csak a feltett kérdésekre nem adtak választ – néhány állítást tételesen cáfolt is.

Elmondta azt is, hogy sok hibát vétett a pályázat kiírója és a döntéshozó testületek is (ha nem tudná a tisztelt olvasó, az összeg nagy részét a Humán Erőforrás Bizottság, kisebb részét a képviselő-testület osztotta el), de néhány civil szervezet is követett el szabálytalanságot (pl. a maximum összeg felett pályáztak, több pályázatot adtak be, pedig egy szervezet csak egy pályázatot adhat be). Megjegyzem, a listát végignézve a Palotai Turul Társaság kétszer is nyert el támogatást…

Azt is sérelmezte, hogy a képviselő-testület az egyik civil szervezettel szerződést kötött a nemzeti ünnepek és emléknapok városi ünnepségeinek megszervezésére, pedig erre van a városnak egy Kft.-je, ahol ezért kapják a fizetést az ott dolgozók. (Az elnök úr nagyon korrekten nem nevesítette a Palotai Turul Társaságot és a Szindbád Kft.-t).

Gyanúja szerint az Egyesület azért lett „persona non grata”, mert a Forgács Ferenc vezette kézilabda csapatot magukhoz vették. Márpedig ebben a városban rengeteg csáp van, amik utánanyúlnak az embereknek.

Szerinte különbséget kellene tenni a civil szervezetek között abban is, hogy melyik bejegyzett szervezet. Azoknak ugyanis sokkal több követelménynek kell megfelelniük, az pedig szintén pénzbe és energiába kerül.

Sérelmezte azt is, hogy a sportszervezetek csak 900 ezer forint körüli támogatást kaptak, míg a kiemelt sportszervezetek (VBSK) 20 milliót. Véleménye szerint ez utóbbi összeget lehetne csökkenteni, és azt felosztani a civilek között.

Méreg József elmondta, hogy az egész eljárást elutasítják, ezért a Marathon TKE nem tart igényt a megítélt összegre, nem köti meg a támogatási szerződést.

Ezután Szabó István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Várpalotai Szervezete vezetője kért szót. Véleménye szerint a civil pénzek elosztását sosem lehet igazságosan elosztani, de tisztességesen igen. Az viszont nem tisztességes, ha a pénzek elosztásánál a különféle emberi kapcsolatok döntenek (hogy értse a tisztelt olvasó: pofára megy az elosztás). Az általa vezetett szervezet is sok, és nagy létszámú rendezvényt szervezett az évek során, most mégis az a döntés született, hogy 25 ezer forint támogatást kapnak. Ráadásul ezt is csak úgy, hogy a civil referens érvelése miatt változtatták meg az eredetileg nulla összeget. Megjegyezte, hogy reméli: nem lesz belőle baja.

Ezután érdekes dialógus következett. Méreg József megjegyezte, hogy ismeretei szerint a civil referens már nem is civil referens. A jelen lévő alpolgármester szerint ez kacsa, mert még az, de már nem sokáig, viszont nem ezért. Tetszik érteni…?

A sort ezután Nagy Richárd, a RI-SZA Táncegyesület részéről folytatta. Mint ismertette, ők sem kaptak egy vasat sem, pedig rengeteg rendezvényt táncoltak végig. Azonban ő mégsem ezt sérelmezte, hanem azt, hogy a Humán Erőforrás Bizottság elnök asszonyának (Huszárné Bacsárdi Valéria, ha valaki nem tudná) írt panaszos levelére egy semmitmondó, de legalábbis a feltett kérdéseket figyelmen kívül hagyó választ kapott.

Ezután Schmidt Ferenc, az ’56-os Klub titkára kapott szót, aki egyrészt bejelentette, hogy levelet írtak a képviselő-testületnek, miszerint a Klub befejezi tevékenységét, a megítélt 40 ezer forintot költse a testület arra, amire akarja, de ezentúl azt a tevékenységet, amit a Klub ’56 eszmeiségének megőrzése érdekében tett, azt folytassa tovább. Véleménye szerint fontos a pénzbeli támogatás is, de sokkal fontosabb a civilek erkölcsi elismerése a mindenkori hatalom részéről, és ebben is nagy hiátusok vannak.

Végül Katona Csaba alpolgármester kapott szót. Elmondta, hogy nem szeretné megismételni a Marathon TKE-nek írt levélben foglaltakat, de azért megtette. Külön kis fénypont volt beszédében, amikor megjegyezte, hogy nem lehet túl nagy probléma a civil támogatások elosztásával, mert nagyon sok civil szervezet nincs is itt a rendezvényen (hogy értse a kedves olvasó: ha csak 30 ember jön össze demonstrálni, akkor minden rendben van a dologgal). Az is nagyon szép eszmefuttatás volt, amikor az olasz civil támogatást hozta példának, ahol egy hatalmas, többezer fős sportrendezvényt az önkormányzat csak azzal támogatott, hogy a területet biztosította. Biztosan úgy tudja, hogy az olasz emberek, így a társadalom és a civil szervezetek is hasonló anyagi lehetőségekkel bírnak, mint Magyarországon…

Hát, nagyjából ennyi történt a demonstráción. Miután nem rögzítettem az elhangzottakat sem elektronikusan, sem jegyzetelve, ezért ezt egy szubjektív, nem szöveghű tudósításként kezelje a tisztelt olvasó.

Akit érdekel a támogatások összege, IDE klikkeljen![/justify]
DJ

Vélemény, hozzászólás?