Civilek, támogatás

Olvasom a város lapjában, hogy átalakul idén a civil szervezetek támogatása is Várpalotán. Talán még emlékszünk rá, hogy tavaly egy kisebb tüntetés is volt a Városházánál az akkori (igazságtalannak vélt) elosztás miatt. Az persze nem várható el, hogy egy ilyen támogatás odaítélése után mindenki boldogan távozzon, a kevesebbet vagy semmit sem kapók nyilván elégedetlenek lesznek. Ma már az is természetesnek mondható, hogy a városvezetés megtalálja a módját annak, hogy a számára kedvesebb szervezetek így vagy úgy nagyobb támogatáshoz jussanak. Ezen tényezők a rendszer részét képezik.

Eddig azonban bizottság döntött az odaítélésről (általában a Humán Erőforrás Bizottság). Bár a döntések „iránya” az ott is meglévő 2/3 miatt eddig sem volt kétséges, de mégiscsak: több lehetősége volt egy civil szervezetnek a lobbizásra. Idén a városvezetés úgy döntött, hogy az egyéniben győztes önkormányzati képviselők rendelkezhetnek e támogatás felett, mégpedig úgy, hogy az „Adj egy órát városodért!” kezdeményezésbe vonják be a civilek támogatására szánt pénzösszeget.

Maga a kezdeményezés anno nem volt rossz: a képviselőknek bizonyos keretösszeg állt rendelkezésére, hogy abból támogathassanak általuk választott célokat. Az viszont már ellenérzést keltett, hogy a jobboldali városvezetés úgy döntött, ez a lehetőség csak és kizárólag az ún. területtel rendelkező képviselőknek biztosított (tehát azoknak, akik nem egyéniben nyertek a választásokon, hanem listán jutottak be a képviselő-testületbe, azoknak nem). Mint tudjuk, az egyéni körzettel rendelkező és a listás képviselők jogállása semmiben sem különbözik. Úgy látszik, ebben igen.

Idén tehát a 8 képviselő meglévő 400 ezer forintját egészítették ki 1 millió forintra fejenként. Ennyi pénz felett rendelkezhetnek. Azonban most már a civil szervezetek is náluk kell, hogy korteskedjenek, ha támogatást szeretnének. Nem irigylem a képviselőket sem. Képzeljük el, hogy az egyik körzetében van pl. 20 civil szervezet, míg a másiknál 40. Az egyiknél van olyan civil szervezet, amelyik kifejezetten a választókerületben tevékenykedik, a másiknak meg városi szinten működő szervezetei vannak.

Ezek persze sarkítások, de képzeljük csak el, hogy a képviselő szeretne jövőre is indulni (és persze nyerni) az önkormányzati választásokon. Befolyásolja ez a döntését, amikor a pénz odaítéléséről dönt? Vajon véletlen az, hogy másfél évvel a választások előtt hirtelen úgy dönt a jobboldali többség, hogy az eddigi bizottsági döntés helyett a képviselőknek adják ezt a jogot?

Ráadásul minderről a döntés előtt csak egy valakivel nem egyeztettek: a civilekkel. Ismerős? Fidesz-módi…

DJ

Vélemény, hozzászólás?