Csak a méreg…

A májusi azbeszt-ügy után ismét méreggel kapcsolatos hírek járták meg a sajtót Várpalota kapcsán. Az azbeszt-ügyet azért említem, mert nagyon érdekes összevetésekre késztethetik az embert. Történt, hogy a napokban Talabér Márta polgármester bejelentette: a MAL Zrt. felszámolója bővíteni akarja a volt alukohóval szemben lévő veszélyes anyag tárolóját, hogy ott nagy mennyiségű, ciánt, arzént és higanyt tartalmazó hulladékot helyezzen el. Az engedélyezési kérelmet a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályára nyújtották be, a hivatal pedig (ahogy kell) értesítette a város jegyzőjét a kérelemről. A jegyző értesítette a polgármestert, ő meg tiltakozott, és kérte, hogy a várost is vonják be az ügy elbírálásába. A cég rövid időn belül elállt a fejlesztéstől, az eset happy end-el zárult.

mal1

Ha nem lett volna az azbeszt-ügy, bennem fel sem merülne semmiféle gyanakvás, örülnék a városvezetés ilyen frappáns működésének, mint majom annak a bizonyos testrészének. De volt. Mi is történt akkor?

A kormányhivatal (ugyanaz, mint most) akkor is megküldte az értesítést a jegyzőnek, ő azonban hatáskör hiányában nem érezte, hogy tennivalója lenne, elmondása szerint ezért nem is értesítette a városvezetést. Ezt persze azóta sem hisszük el neki. Rá több hétre kiderült, hogy már hordják is szorgalmasan az azbeszt tartalmú hulladékot városunk mellé. Ekkor a polgármesterünk felháborodott, majd szabadságra ment. A lakosság is felháborodott, amit Kontrát Károly képviselővel az élen próbáltak lecsillapítani, majd amikor ez nem sikerült, akkor egészen egyszerűen leállították a szállítást. A szeméttelep engedélye – tudtommal – azóta is megvan. Kontrát képviselő úr a megmentő szerepében tetszelgett.

A mostani MAL-os eset nekem olyan művinek, megrendezettnek tűnik. Biztosan volt már úgy a kedves olvasó is egy-egy esettel, hogy bár semmi bizonyítéka nem volt rá, de mégis olyan érzése volt, hogy ez nem valós, valami nem stimmel a dologgal. Most ezt érzem.

Kezdem azzal, hogy bár a környezetvédelmi hatóság papírszerűen járt el akkor és most is, azt nem akarom elhinni, hogy a májusi botrány után (amiben erősen érintettek voltak), most ugyanúgy csak a jogszabályoknak megfelelően, a hivatalos utat járták végig. Nem volt egy felelős vezető, aki azt mondta volna a kérelem beérkezte után, hogy hoppá, már megint Várpalota, már megint veszélyes anyag?! Ebből a múltkor is nagy balhé volt!

A hatóság levelének a várpalotai polgármesteri hivatalba való megérkezése után is minden annyira tökéletes volt. A jegyző asszony elolvasta az értesítést, halkan felsikoltott, majd átrohant a polgármesterhez. Ő rögtön összecsődítette a sajtót és tiltakozott. Mintaszerű. Lehet mondani, hogy tanultak a májusi esetből. Mégis, olyan forgatókönyv-szerű a dolog. Az „i”-re a pontot Kontrát Károly nyilatkozata tette fel. Ha nekem meg kellene írni egy ilyen jelenetet, azt így írnám meg.

Végül nézzük meg egy kicsit a MAL Zrt. felszámolójának ténykedését. A májusi azbeszt-ügy országosan ismert eset volt. Nem létezik, hogy akinek a kezelésében veszélyes-anyag tároló van, az ne foglalkozott volna a dologgal. Pláne, ha az Várpalota közelében van. Tisztában kellett lenniük azzal is, hogy ha a tárolójuk mégoly alkalmas is egy ilyen bővítésre, a májusi azbeszt-ügy után ez egy nagyon-nagyon sikamlós terep. Ennek dacára mégis beadják a kérelmüket, majd amikor a polgármester tiltakozik, akkor hopp: néhány órán belül visszavonják az engedélyezési kérelmüket. Életszerű ez?

A májusi azbeszt-ügy óta a városvezetés hallgat a dologról, mint a sír. Olyan, „ha nem beszélünk róla, akkor meg sem történt” – féle eljárás ez. Ettől függetlenül tudják, hogy ez túl nagy ügy volt, és bizony nem kezelték jól. Rájuk égett. Na, ezt feledtetni, elfedni jó egy ilyen sikeres, gyors veszélyelhárító történés.

mal2

A választópolgár feledékeny, ez egy alapvetés a politikában. De az is igaz, hogy az idő múlásával előkerülnek olyan információk, amik addig nem voltak ismertek. Én például a napokban hallottam (épp a mostani MAL-os eset kapcsán), hogy anno 2010 őszén, a kolontári vörösiszap-katasztrófa helyszínéről nagy mennyiségű vörösiszapot szállítottak a MAL inotai veszélyes-anyag tárolójába. Mindezt az akkori városvezetés tudtával.

DJ

Vélemény, hozzászólás?