Egy előterjesztés margójára

Tavaly karácsony előtt valami megváltozott a hazai politika világában. Egymástól egyébként meglehetősen távol álló politikai pártok is együtt tudnak működni egyes ügyekben. A Demokratikus Koalíció és a Jobbik nem egy platformon áll, de néhány kérdésben azonosan gondolkodnak. Ennek egyik eklatáns példája a Munka törvénykönyvének módosítása, amit a köznyelv csak rabszolgatörvénynek hív.

inditvany_honlap

Január első napjaiban Galambos István önkormányzati képviselő (Jobbik) megkereste Deák Istvánné képviselő asszonyt (DK), egy közös ellenzéki előterjesztés ügyében e témában (a képviselőtestület  utasításba adná a 100%-os önkormányzati tulajdonú cégének, hogy ne éljen a módosítás adta lehetőségekkel, továbbá ugyanezt javasolná a közigazgatási területén foglalkoztató cégeknek is, valamint felkérné a térség országgyűlési képviselőjét, hogy kezdeményezze a törvénymódosítás visszavonását). Felvállalta a másik két független ellenzéki képviselő, Falussy és Opsitos képviselő urak megkeresését is. Deák Istvánné a felkérésnek eleget tett, mert bár pártjaik nem vallanak azonos nézeteket sok kérdésben, meggyőződése, hogy ez a rabszolgatörvény egy olyan téma, amiben mindenkinek (pártoknak, szakszervezeteknek, civil szervezeteknek) együtt kell működni.

Pár nappal később az MSZP helyi szervezete is kezdeményezte a közös fellépést (nekik jelenleg Falussy Sándor volt MSZP-elnök pártból való kilépésével és függetlenné válásával nincs önkormányzati képviselőjük), de még a polgármester asszonyt is felszólította egy ilyen jellegű indítvány megtételére.

Az eredeti terv egy rendkívüli testületi ülés összehívása volt, ehhez 3 képviselő aláírására lett volna szükség. A két független képviselő azonban nem csatlakozott az előterjesztéshez. Opsitos doktor egyetért magával a törvénnyel a pahir.hu szerint, Falussy képviselő meg nem indokolta döntését. Persze, ha azt nézzük, hogy ő (még mszp-s korából) a Várpalotai Közszolgáltató Nonprofit Kft. (volt Közüzemi Kft.) felügyelő bizottságának tagja, és a kezdeményezett előterjesztés lényegében erről a cégről szól, nagyon nem is kell csodálkozni a döntésén.

Miután a kellő számú aláírás nem jött össze – így a rendkívüli testületi ülés összehívása nem sikerült – a DK és a Jobbik képviselői abban maradtak, hogy az előterjesztést a februári (rendes) testületi ülés elé terjesztik. Ennek 4 lefolyása lehet. Nézzük őket sorban.

Az első variáció a fantasy világába tartozik. E szerint az előterjesztést a polgármester asszony befogadja, a képviselő-testület napirendre veszi, megtárgyalja, és elfogadja. Ennek az esélye a nullához konvergál.

A második variációban a polgármester asszony be sem fogadja az előterjesztést, így az nem is kerül a testület elé. A harmadikban befogadja ugyan, de a fideszes többségű testület nem veszi napirendre, így nem is tárgyalja. Az utolsó lehetőség, hogy a testület ugyan megtárgyalja az előterjesztést, de végül leszavazza azt.

Az utóbbi három variáció közül bármelyik lehetséges. Ha a polgármester asszony szeretné minél előbb letudni ezt az ügyet, akkor egyszerűen nem fogadja be az előterjesztést, ha azonban terepet kíván adni egy előre leírt szerepjátéknak, akkor hagyja, hogy a fideszes képviselők felmondhassák előre megírt mondataikat egy liberálkommunista, dékájobbikos, soros, migránssimogató, magyarellenes, népgazdaságromboló, stb. összefogásról.

Meglepetésre nem számítunk. Tesszük a dolgunkat.

 DJ

Vélemény, hozzászólás?