Egy tányér étel…

Sikeres volt. Ez örömteli, és egyben szomorú. Ellentmondás egy mondaton belül? Igen. Ahogyan az se „normális”, ha politikai pártok, szervezetek osztanak melegételt. Nem az ő dolguk. Az állam dolga lenne, hogy ne, vagy egyre kevesebb legyen a rászoruló, ha pedig ez nem jön össze (mondjuk egy dilettáns gazdaságpolitika okán), akkor az önkormányzatoknak kellene segíteni a leszakadókon. A különféle karitatív szervezetek munkája ugyan felbecsülhetetlen, de mégiscsak csepp a tengerben.

logok_a3_vizszintes

Persze, ha politikai szervezetek csinálnak bármit is, annak van politikai tartalma. Ha elismerik, ha nem. Ha tetszik ez másoknak, ha nem. A Demokratikus Koalíció, az Együtt 2014–Szolidaritás Mozgalom, és az MSZP helyi szervezetei által megtartott melegétel-osztás elsősorban humanitárius, karitatív akció volt, de természetesen nem nélkülözte a politikai üzeneteket sem.

etelosztas1

etelosztas2

A Demokratikus Koalíció a tél elejétől kezdve, országszerte oszt ruhát, élelmiszert, mindent, amit a tagság, a támogatók összegyűjtenek. Mi, itt Várpalotán úgy gondoltuk, hogy egy melegétel-osztásba is bele lehet vágni. Erőforrásaink azonban csak egy szerényebb kivitelezést biztosítottak volna, így logikusnak tűnt társat, társakat keresni. Helyi szinten mind a Szolidaritással, mind az MSZP-vel jó a kapcsolatunk, így megkerestük őket az ötlettel. Nem kellett kapacitálni senkit sem. Mindenki átérezte a program karitatív súlyát, de egyben azt is fontosnak tartottuk, hogy megmutassuk: helyben nincsenek azok az ellentétek, mint országos szinten, itt össze tudunk fogni, ha megfelelő célt találunk.

etelosztas3

etelosztas4

Voltak persze fenntartásaink. Sosem csináltunk még ilyet. Nem tudhattuk, hogy milyen lesz a fogadtatás, mennyien vállalják fel lényegében nyilvánosan, hogy akár egy tányér meleg étel is segít rajtuk. Nem tudhattuk előre, hogy milyen lesz az időjárás (a szervezés lényegében 2 héttel az esemény előtt megkezdődött), és az mennyire fogja befolyásolni az embereket, a hatóságok, hivatalok mennyire próbálnak keresztbe tenni, stb.. Szóval sok kérdés volt, de eldöntöttük: ha törik, ha szakad, ezt megcsináljuk. Legfeljebb érdektelenségbe fullad a dolog.

etelosztas5

etelosztas6

Szerencsére találtunk egy megfelelő partnert is az akcióhoz. Az Árpád Étterem vállalta a melegétel elkészítését, a helyszínre szállítását, biztosította az eszközöket. Sőt: a három szervezet által megrendelt 300 adag ételt megtoldotta még 100 adaggal, így összesen 400 adagot tudtunk szétosztani. Köszönet érte!

etelosztas7

etelosztas8

Azzal kezdtem írásom, hogy a rendezvény sikeres volt, ami örömteli, de egyben szomorú is. Örömteli, mert olajozottan ment mind a szervezés, mind a kivitelezés, és igény is volt a rendezvényre. Szomorú, mert nem gondoltuk még mi sem, hogy ekkora igény lesz rá. Az első félórában elfogyott 150 adag étel, és bár az engedélyt 5 óra hosszára kértük, a második óra végén már pakolhattunk össze, mert a 400 adag étel egy szálig elfogyott. Készültünk az ételmaradék gyűjtésére is (hiszen az veszélyes hulladéknak minősül), de az erre a célra fenntartott edényekre nem volt szükség…

etelosztas9

etelosztas10

Tanulságos is volt a rendezvény. Nem csak arra kellett rádöbbennünk, hogy mennyien jöttek el, hanem arra is, hogy mennyi olyan embertársunk van, akikről nem gondoltuk volna, hogy egy szombati ebéd is nagy segítségükre lesz. Sok, az úgynevezett alsó-középosztályból leszakadó emberrel találkoztunk. Megrázó volt.

etelosztas11

DJ

ui.: a varpalotablog.hu profi újságíró-szerkesztői beszámolóját IDE klikkelve tekinthetik meg

Vélemény, hozzászólás?