Egyéves lett

Igen, igen. Rohan az idő. Egyéves a vasárnapi nyitva tartás tilalmáról szóló törvény. Egyike a Fidesz-KDNP kormány nem kevés ellenérzést kiváltó jogszabályainak. Ennyi idő elteltével már rendelkezésre állnak tapasztalatok is vele kapcsolatban.

vasarnap_zarva

A legfontosabb, hogy a lakosság legalább kétharmada elutasítja. Nem véletlen, hogy a számos népszavazási kezdeményezés ez ügyben sorra elbukott a hatalom ilyen-olyan ténykedése okán. A többi tapasztalat is számszerűsíthető: a KSH adatai szerint 10.000 munkahely szűnt meg a kiskereskedelmi szektorban és 2500 kisvállalkozás számolta fel magát. Egy nem is oly régi kimutatás szerint a hét többi napján realizálódó forgalomnövekedés nyertesei sem a kisvállalkozások voltak, hanem épp azok a hiperek, amelyek ellen született a törvény. Arról nem láttam adatokat, hogy a templomba járók száma megnőtt-e vasárnaponként, de gondolom, hogy nem lehet nagy változás, különben a hejdekeresztény demokraták már ezt szajkóznák ezerrel.

A vasárnapi boltbezárás mellett és ellene is vannak persze érvek. Nyilván senki sem szeret vasárnap is dolgozni, ha egyébként egész héten kénytelen volt. Az is igaz, hogy az a vasárnapi munkáért járó plusz bér is hiányozhat az egyébként köztudottan nem kiemelkedően kereső bolti alkalmazottaknak. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ha egy boltnak leszűkül a nyitvatartási ideje, no pláne, ha a bevétele is csökken, akkor az bizony elbocsájtásokkal járhat. Az is tény, hogy van élet vasárnap zárva tartó boltok mellett is, ha muszáj, akkor alkalmazkodik az ember ehhez is.

Az érvek pro és kontra is folytathatók, szerintem azonban ebben a témában két alapvető dolog van, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az egyik az, hogy a kiskereskedelem egy szolgáltatás (nem közgazdasági értelemben). Azt pedig a piac, az igények alakítják. Nem kell öregnek lenni, hogy visszaemlékezzünk azokra az időkre, amikor még nem volt jellemző a vasárnapi nyitvatartás. Aztán egyre több bolt döntött úgy, hogy kinyit vasárnap is. Ugye nem kell mondanom, hogy nem volt kötelező. Igény mutatkozott rá, a szolgáltató (ez esetben a boltok) pedig alkalmazkodtak, egyre több tartott nyitva vasárnap is. Ha nem érte volna meg, gondolom bezártak volna, ahogyan erre is volt példa.

Nagyon sokan kénytelenek dolgozni vasárnap. Ha demagóg akarnék lenni, mondhatnám, hogy vasárnap a kórházak zárjanak be, a mentők, rendőrök és tűzoltók is legyenek a családjuk körében inkább, a pékek is csak hétfőn reggel álljanak neki a dolguknak. Ha nem akarok az lenni, akkor is megkérdezhetném, hogy a benzinkutak, piacok, virágboltok, stb. dolgozóit miért nem mentesíti a Kormány?

Én nem állítom, hogy a piac mindenható, és az államnak nem kell beleszólnia. Vannak esetek, amikor bizony kell, hogy szabályozva legyenek a dolgok. Ennek a helye, ideje és mértéke a kérdés. Mértékadó közgazdásztól nem hallottam, olvastam, hogy ezen a területen szükség lett volna egy ilyen szabályozásra.

Ha már szabályzás, ideértünk a második alapvetéshez ebben az ügyben. Ez pedig az életünknek a Fidesz általi mániás szabályozhatnékja. Mindig, mindent szabályozni akarnak. Nem mondom, ha csak ez az egy eset lenne, még én is azt mondanám, hogy egye fene, ha ettől lesznek boldogok, hát legyen. Azonban az élet számos területén beleszólnak az ember életébe. Ebből van elege az embereknek. Ha én, mint egyszerű polgár vasárnap vásárolni szeretnék, és erre van lehetőségem, mert a boltok (saját akaratukból) nyitva tartanak, akkor ne jöjjön a hatalom azzal, hogy legyek a családommal inkább, vagy menjek templomba a vásárlás helyett. Majd én eldöntöm.

A vasárnapi boltbezárás elleni tiltakozás tehát nem önmagáért való. Nem csak arról szól, hogy ha van rá igény (márpedig van), akkor lehessen vasárnap is nyitva bármelyik bolt. Arról (is) szól, hogy pattanjon már le végre az állam a magánéletünkről. De gyorsan!

DJ

Vélemény, hozzászólás?