Egyik szemem…

Rövid kis elemzés-féle lesz ez, inkább egy első benyomás-féle valami. Ennek az EP-kampánynak úgy mentem neki, hogy ha meg tudjuk ismételni az előző eredményét (2 mandátum), én örülni fogok, mint a majom annak a bizonyos testrészének. Az is meggyőződésem volt, hogy a Fidesz tarolni fog, látva azt a napi legalább 100 milliós agymosó kampányt, amit folytattak. Ettől függetlenül persze tettük a dolgunkat, minden bizonnyal én is az agyára mentem a face ismerőseimnek a rengeteg posztolgatással (tegyem hozzá, hogy erősen szűrtem a megosztási kínálatot).

A DK 4 mandátumos eredménye természetesen nagy öröm, az is, hogy a Fidesz mindössze 1 fővel tudta növelni képviselői számát (pedig nagyon nem ezt várták, biztosak voltak a 14-15 mandátumban). Az is örömre ad okot, hogy pl. Várpalotán a Fideszre leadott szavazatok száma kevesebb, mint az ellenzékre leadottaké. A részletesebb elemzéshez fel kell dolgozni a szavazókörök eredményét, ez meg nem kis munka.

A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd vártnál gyengébb szereplése viszont szomorúsággal tölt el. Jobb eredmény esetén a Fidesz mandátum száma sem nőtt volna. Az LMP-ről inkább nem írnék, számomra ők a tavalyi országgyűlési választások óta…

De a lényeg ezután következik. A Fidesz nyert idehaza, de mihez kezd vele? Melyik pártcsaládhoz fog csatlakozni? Ez nagyon fontos, mert az érdekérvényesítő képessége ezen fog múlni. Ha visszafogadják is az Európai Néppártba (mert láttam én már karón varnyút), az elmúlt hónapok kommunikációja erősen megcsappantotta a barátaik számát. Ha meg egy szélsőséges pártcsaládba lép be, olyan kissebségben lesz, hogy attól koldul.

Ezt nem mérte fel a Fidesz szavazótábora. Nem az a lényeg, hogy 12 vagy 21 mandátumot nyer el a kormánypárt, hanem az, hogy mire megy vele Európában?  Az EP-ben az erősebb integrációt támogatók kerültek többségbe. Aki nem közéjük tartozik, az bizony hátrányban lesz. Ha még le is hülyézi őket, akkor pláne. Meglátjuk.

Mi most örülünk az eredményünknek, köszönjük a szavazatokat, a kampányunkat segítők áldozatos munkáját! Kicsi pihi, aztán folytatása következik.

DJ

Vélemény, hozzászólás?