Éjszakai gyógyszertári ügyelet Várpalotán 2.0

Nagyjából másfél hónapja írtam róla, hogy a Demokratikus Koalíció várpalotai szervezete aláírásgyűjtésbe kezd az egész éjszakás gyógyszertári ügyelet ügyében (elolvasáshoz klikk IDE). Arra voltunk kíváncsiak, hogy igaza van-e az önkormányzatnak, miszerint nincs rá igénye a lakosságnak. Nézzük akkor a tapasztalatokat.

gyogyszerek

A legmeglepőbb az volt, hogy az emberek nagy része nem is tudta, hogy Várpalotán a patikák csak este 10-ig tartanak ügyeletet. Ez azért volt érdekes, mert mind a városi tv, mind a Várpalotai Hírek foglalkozott az üggyel, miután az önkormányzat közleménye megjelent. Nyilván ők azok, akik az utóbbi néhány évben nem vették igénybe ezt a szolgáltatást, mert szerencsére nem volt szükségük rá.

Viszont olyanokkal elvétve találkoztunk (egy kezemen meg tudom számolni), akik szerint nincs szükség az egész éjszakás ügyeletre. Persze voltak, akik látványosan elkerültek minket, hiszen DK-s kitelepülő pulttal voltunk jelen. Az viszont kellemes meglepetés volt, hogy sokan jöttek aláírni úgy, hogy a beszélgetésből kiderült, ők nem DK-s szimpatizánsok, de magával az üggyel egyetértenek, és aláírnak.

A közel ezer aláírással a hátunk mögött el kellett dönteni, hogy miként tovább. Azt az elmúlt években megtapasztaltuk, hogy a fideszes többségű képviselő testület (finoman szólva is) kevésbé fogékony az ellenzéki előterjesztésekre. Azt a megoldást választottuk, hogy napirend előtti felszólalásban visszük az ügyet a képviselő-testület elé. Ezt a polgármester elutasíthatja, és ekkor a képviselő-testület dönthet a megtartásáról. Amennyiben szabad utat kap a benyújtó, lehetőség van arra, hogy 1 vélemény elhangozzon mellette, és 1 ellene.

deakineA polgármester engedélyezte a napirend előtti felszólalást, így Deák Istvánné, a DK önkormányzati képviselője ismertethette a helyzetet. Ellene senki sem szólalt fel, mellette Falussy Sándor független képviselő érvelt. Egyáltalán, az egész ügy fogadtatása pozitív volt. Végül az a döntés született, hogy fel kell venni a kapcsolatot a város gyógyszertáraival, és ki kell dolgozni egy megoldást, amiben mind a patikák, mind a város tesz valamit azért, hogy Várpalota és a környező települések lakói ne csak este 10-ig vehessék igénybe ezt a szolgáltatást. A tárgyalások vezetésére a képviselő-testület Deák Istvánné képviselő asszonyt bízta meg.

A történet folytatódik.

DJ

Vélemény, hozzászólás?