Elkezdjük

A napokban a Fidesz várpalotai szervezete bejelentette jelöltjeit az őszi önkormányzati választásra a „Folytassuk együtt!” szlogennel. A városban működő összes ellenzéki párt tegnap este tartott közös sajtótájékoztatót a Thury-vár előtt, amin bejelentették a közös indulást és bemutatták a polgármesterjelöltjüket is (erről tájékozódhatnak IDE klikkelve). Mondhatnánk, hogy mi meg elkezdjük.

Én ebben az írásban nem magáról a sajtótájékoztatóról írnék, hanem a háttérről. A tavalyi országgyűlési választás az ellenzék össze nem fogásáról szólt. Óriási nyomás nehezedett mindenkire, hogy az önkormányzati választásra valósuljon meg az egy az egy elleni küzdelem.

Nagyjából négy hónappal ezelőtt ültünk le először a tárgyalóasztalhoz, és kezdtük meg a tárgyalásokat. Nem volt egyszerű. Gondoljon bele mindenki, hogy ha akár csak a szomszédaival van vitája, azt mennyi energia megoldani. Itt különböző ideológiájú, identitású pártoknak kellett megállapodni, a párt- és személyi érdekeket is figyelembe véve. Mindezt terhelte a közben folyó EP-választási kampány.

Az egyik legnehezebb feladat a polgármesterjelölt személyének kiválasztása volt. Nem titok, hogy voltak személyi ambíciók is a pártok egy részéről, de ezzel egyidőben (már a tavalyi országgyűlési választások óta) folyt egy civil jelölt keresése is. Ha valaki azt gondolja, hogy egyszerű olyan embert találni, aki erre a feladatra alkalmas és még vállalja is, az nagyon nagyot téved. Aki csak egy kicsit is tájékozott a mai, Fidesz uralta viszonyokban, az tisztában van vele, hogy egy ilyen jelölt (hangsúlyozva, hogy nem egy pártpolitikusról van szó) nagy, bizony még egzisztenciális kockázatot is vállal. Az, hogy találtunk ilyen személyt, és a pártok is belátták az előnyeit egy közös civil (független) jelöltnek, az már maga egy nagy siker.

Mindenek előtt egy nagy köszönet Borsik Ákosnak, hogy elvállalta a polgármester-jelöltséget. Ő aztán tényleg független, semmilyen formában nem kötődik egyik párthoz sem. Nem politikus. Fejlesztésekkel foglalkozó szakember, aki ebbéli ismereteit, tapasztalatait szeretné szülővárosa szolgálatába állítani.

A tegnap esti bejelentés netre kerülése után néztem az első reakciókat a Facebook-on. Azt már megszoktam, hogy az ellenzéki pártok szavazótábora (és sajtója is) néha kritikusabb a sajátjaival szemben, mint a hatalmon lévőkkel. Most sem kellett csalódnom. Persze megjelentek realista hozzászólások is, akik felismerték, hogy az, hogy együtt tud működni az ellenzék, az már maga egy siker. Megértem persze az információhiányt, de higgye el mindenki, lesz mód tájékozódni.

DJ

Vélemény, hozzászólás?