Elvertek bennünket…

Nem kicsit. Nagyon. Ez szomorú akkor is, ha tudtuk: egy nehezített pályán kell küzdeni. Legyen az a választójogi törvény ilyentén megváltoztatása, a megjelenési felületek egyenlőtlen elosztása, avagy a rendelkezésre álló források látható különbsége.

A választásra jogosultak alig 60%-a ment el szavazni, és 44%-uk szavazott a Kormány munkájának folytatására. Ez nagyjából 2,1 millió szavazat a 8 millióból. Az országgyűlésbe bejutott (immár ismét) ellenzéki pártok majd 2,5 millió szavazatot szereztek. Ennek dacára a kormányzó pártnak ismét kétharmados többsége lett.

Elemzők majd szépen végigrágják magukat az adatokon, véleményezik az eredményeket.

Azt azonban látnunk kell hogy több, mint 2 millió ember mindennek dacára a Fideszt választotta. Ez akkor is tény, ha a mandátumok elosztása nem arányos a szavazatok számával. Ennyi embert nem sikerült vagy elérni, vagy meggyőzni arról, hogy Magyarország nem teljesít jobban.

Nem hittünk a közvélemény-kutatásoknak sem. Nem, mert a mindennapokban teljesen mást tapasztaltunk. Most úgy látszik, hogy a közelében jártak a valóságnak.

Ez az eredmény kudarc. Benne volt a „pakliban”, még ha valahol hátulra is helyeztük ezt a lapot. Azt senki sem éli meg könnyen, ha valamibe sok energiát fektet, és az nem valósul meg. Ilyenkor csak az vigasztalhatja az embert, ha megtett mindent, ami tőle telhetett. Úgy gondolom, hogy megtettük. Most sem gondoljuk, hogy a Fidesz jó irányba viszi az országot, legyen az a gazdaság, a demokrácia, az oktatás, stb. területe.

A feladat a régi: rámutatni a hibákra, elmondani, hogy szerintünk mi lenne a helyes út. Abban nem reménykedhetünk, hogy több lehetőségünk lesz mindezt eljuttatni a választókhoz, de abban igen, hogy mihamarabb észreveszik: nem volt jó döntés a Fideszre szavazni.

Fideszesen mondva: a csatát elvesztettük, de a háború folytatódik.

DJ

Vélemény, hozzászólás?