Esélyességről 3.

A téma legfontosabb területéről szólnék most, ebben a harmadik, befejező részben. Azt ma már minden mérés bizonyítja, hogy a kormányváltást akarók többségben vannak Magyarországon. Maga a szó is bizonyítja, hogy anyanyelvünk mennyire gazdag. Ez ugyanis nem “csak” leváltást jelent, hanem váltást, valami másra.

választások

Itt fogható meg a különbség az elmúlt 3 év időközi országgyűlési képviselő választások, és a mostani, országos választás között. Az időközi választásokon a fő cél a regnáló Kormány büntetése volt (mondjuk a veszprémi esetében a 2/3 megszüntetése is “feladat” volt, de a többinél nyilvánvalóan nem volt várható, hogy megbukik a Kormány attól, hogy 1-2 képviselővel kevesebbje lesz a Fidesznek a Parlamentben). A mostani választáson nem csak leváltani kell az Orbán-kormányt, hanem arról is dönteni kell, hogy mire (kikre) váltsunk.

Itt pár gondolat szükséges az ún. szakértői kormányzásról, mert ezt sokan misztifikálják. Azt felejtik csak el, hogy egy szakértői kormány működéséhez is meg kell hozni törvényeket, amik alapján és mentén a kormányzat működhet. Ehhez meg az kell, hogy a Parlamentbe bejutott képviselők alkotta frakciók ilyen-olyan módon, de biztos alapokon és időtállóan együtt tudjanak működni, ezzel biztosítva a szakértői kormány működését. Ehhez viszont az kell, hogy ezen pártok hasonlóan gondolkodjanak. Nyilván nem mindenben, de összeegyeztethetően.

Az április választások után – a mostani ellenzéki oldalról – várhatóan az MSZP-Párbeszéd, a DK, az LMP és a Jobbik alakíthat saját frakciót a következő Országgyűlésben. Ezen pártok közül az első három programjai összeegyeztethetőek, alapul tudnának szolgálni egy Kormány működéséhez. Nem mondom, hogy egyszerűen, de nagyságrendekkel könnyebben, mint a Jobbikéval.

Aki tehát nem csak leváltani akarja az Orbán-kormányt, hanem helyette egy számára elfogadható alternatívát szeretne, az arra a jelöltre fog szavazni, akitől (akinek a pártjától) ezt elvárhatja. Aki a Jobbikra, annak képviselőjelöltjére szavaz, az egy Jobbik-kormányt szeretne hatalomra juttatni a mostani fideszes helyett. Szerintem ez a cseberből vederbe esés tipikus esete lenne. Hosszú ideje csak azt hallom jobbikos politikusoktól, hogy a Fidesz ellopta ezt meg azt a programpontjukat. Nekik kell tudni. Nekem (és minden demokratának, legyen az bal-vagy jobboldali) meg azt, hogy az egyik elfogadhatatlan helyett nem választom a másikat.

DJ

Vélemény, hozzászólás?