Ez már nem „más”, hanem több, mint érdekes

[justify]float:left;margin-right: 5pxMint már hírt adtunk róla, a Jobbik Veszprémbe tervezett Magyar élet menete elleni tiltakozásul a Világos Veszprémért Mozgalom szeptember 8-ára ellendemonstrációt szervezett. A Veszprém bevezető útjain félpályás útlezárásokkal történő tiltakozáshoz sok civil szervezet és párt is csatlakozott.

A Mozgalom először a Jobbikot szólította fel a rendezvény lemondására, erre a párt veszprémi elnöke amúgy „gárdásan” válaszolt. Egy mondat a válaszlevélből, amit nehéz nem fenyegetésnek venni: „
[/justify]
[justify]

Kérem vigyázzanak a testi épségükre amikor demonstrálnak a Veszprémbe vezető utakon, mert egyúttal a veszprémi polgárok bejutását is akadályozni fogják.”.

Világos beszéd…

A Mozgalom a civil szervezetek mellett természetesen megkereste a pártokat is a csatlakozás reményében. A Demokratikus Koalíció azonnal igent mondott, az MSZP kis gondolkodási idő után szintén, a Fidesz nem is válaszolt (van, aki csodálkozik?), az LMP pedig kijelentette, hogy nem óhajt részt venni a demonstráción. Csak úgy, indok nélkül.

Az LMP hintapolitikája eddig is nehezen volt követhető, talán ebben látják ők a „más” politikát. Ma azonban két veszprémi választmányi taguk is megnyilatkozott a sajtónak e témában. Ekkor kicsit elszakadt nálam a cérna.


Zelenák Adrián és Gertsmár fFrenc

Közölték, hogy a Jobbik egy jogszerűen bejegyzett párt, országgyűlési és önkormányzati képviselőkkel, tehát joga van ilyen rendezvényt tartani, és nehezen magyarázható, hogy ennek lemondását kéri bárki is. Tudtak olyat is mondani, hogy az ellentüntetést szervezők kiállását inkább feleslegesen feszültségkeltőnek tartják, mintsem a szélsőséges eszmék terjedését meggátlónak. Hangsúlyozták, hogy az ehhez hasonló demonstrációk és ellendemonstrációk nem a megoldások felé visznek, csak a negatív jelenségek tüneteire reagálnak.

Csak ültem, és néztem magam elé. Elolvastam többször eme mondatokat, mert hihetetlennek tartottam, hogy tényleg ezt nyilatkozták. A háttérben megidéztem a leláncolt LMP-s képviselőket a Parlament előtt, meg a Közgáz udvarán, és látni véltem azt is, ahogyan azok a demonstrációk a megoldás felé viszik az ügyet. Persze lehet, hogy csak a rendőrök vitték őket, talán épp a megoldás felé.

Nem vagyok elempés, se szavazó, se szimpatizáns. Viszont szívesen megtudnám, hogy azok, akik ide tartozónak vallják magukat, miként viszonyulnak az ilyen politizáláshoz? Mert, ha ez a „más”, akkor köszönöm, de én nem kérek belőle. Nekem az ilyen politizálástól magyar szólások jutnak eszembe, olyanok, mint a „kibújt a szög a zsákból”, meg „kilóg a lóláb”.[/justify]
DJ

Vélemény, hozzászólás?