Gyászszalag

Érdekes dolgot vettem észre a hétvégén a Csokonai és a Bokányi Dezső Szent Borbála utca sarkán álló oszlopos utcanév táblán. Egy fekete gyászszalagot, október elsejei dátumozással.

bokanyi_gyasz

Kis utánajárással kiderítettem, hogy a volt Bokányi Dezső utca lakóinak egy része még nem emésztette meg utcájuk nevének megváltoztatását. A történet nem régi, meg is emlékeztem róla egy írásomban: http://varpalotaidemokratak.hu/bokanyi-konczol-borbala/ .

Azt kell, hogy mondjam: megértem őket. Több évtizedet leéltek utcájukban anélkül, hogy annak neve zavarta volna akár őket, akár a hatalmat. Aztán jön egy buta törvény és annak kényszerű végrehajtása, a’la Várpalota.

A helyzetet nem könnyíti meg, hogy épp a napokban lehetett olvasni a Naplóban, miszerint Ajka város önkormányzata másodjára is ellent mondott ez ügyben a hatalomnak. Annak biztosan bíróság lesz a vége, a törvényt ismerve pedig a végkimenetel sem kérdéses.

Ettől függetlenül egy állampolgárnak joga, hogy akár egy ilyen szimbolikus tettel, mint egy gyászszalag kihelyezése, kifejezze nemtetszését a történtekkel kapcsolatban. Ezért is érdekes, hogy hétfő reggel valaki ezt a szalagot levette és elvitte magával. Egyvalaki látta is, és a Polgármesteri Hivatal dolgozóját és gépkocsiját vélte felfedezni benne.

Ha ez tényleg így történt, akkor megkérdezném: ugyan már kit és miért zavar a hivatalban egy ilyen kis csendes tiltakozás? A szalag azóta újra kint van, mert – biztos, ami biztos alapon – készültek tartalékban is.

Ez a kis intermezzo persze nem tett jót néhány utcalakó lelkivilágának. Egyikük versbe is foglalta érzéseit:

Mégis, mikor jő a reggel,
És pernyét fújnak a szelek,
A Bokányi utcában
Zokognak az emberek.

Siratják a régit, a múltat,
A hatalom hahotáz,
De nem tudják még, hogy
Mit kapnak tőlünk ezután…

DJ

Vélemény, hozzászólás?