Hányattatott sorsú Hírcentrum

Olvasom a hírekben, hogy a Várpalotai Hírcentrum Nonprofit Kft. új szakmai vezetőt kapott Szabó Péter Dániel személyében. Titulusa a cégvezető lett, aki az ügyvezető igazgató irányítása alatt végzi a szakmai munkát. Az első szó legyen a gratulációé, de azért ne menjünk el a részletek mellett sem, némi történelmi áttekintéssel.

szpd

Írásom címében nem véletlen a hányattatott jelző. 2012-ig a városban működött egy Városi Televízió, egy kőkeményen fideszes pártújság Palotai Hírnök néven és a ’város lapja” megnevezéssel, illetve a város honlapja. A Németh-éra fideszen belüli bukása után az új városvezetés gondolt egyet, és úgy döntött, hogy ezeket a médiumokat egybe forrasztja, ezzel olcsóbbá és nem mellékesen hatékonyabbá teszi őket.

Ki is írtak egy pályázatot, amire négyen jelentkeztek. Két szakmailag megfelelő mellett volt egy „fogjuk rá”, meg egy „ki tudja miért jelentkezett” kategóriájú pályázó. Lényegében az illetékes bizottság is így foglalt állást, miután azonban a szakmailag megfelelők nem kifejezetten a narancs szín fanjai voltak, így ők kiestek a rostán, maradt Pál Károly. A történetről 2012 szeptemberében írtam is, visszakereshető az archívumban. Károlyt az előző polgármester emberének tartották, ment is a találgatás, hogy vajon miért őt emelték ebbe a politikai megbízhatóságot igénylő pozícióba? Sokáig nem kellett ezen töprengeni, mert még mielőtt nagyon belemelegedhetett volna a székébe, önként (?) felállt onnan, és a magánszférában helyezkedett el.

Gondolta volna az ember, hogy ekkor kiírnak egy újabb pályázatot, azonban nem ez történt. Az eredeti pályázatot érvényesnek tartotta a városvezetés, így onnan választott jelöltet. Biztosan véletlen, de a szakmaiság most sem volt előny, így az általam „ki tudja miért jelentkezett” kategóriájúnak titulált Darkóné Antalóczy Zsuzsanna lett az új ügyvezető igazgató. Én nem vettem észre nagy változást a cég szakmai munkájában, de nem is vagyok hozzáértő, meg aztán az nem is nagyon érdekes, hogy én mit látok. Ennél fontosabb, hogy a városvezetés mit tapasztalt. Márpedig nem sok jót, mert kezdett fogyni a levegő az ügyvezető körül. Már a városi honlap kezelését is kivették a cég feladatai közül, amivel az eredeti koncepció borult a feje tetejére. A személyi problémák mellett gazdaságiak is jelentkeztek, a hírek szerint ellen is szegült a városvezetés akaratának, így neki (is) mennie kellett. Tavaly ősszel a városvezetés addig vizsgálgatta a lapjait, amíg a kezükbe nem került a Jolly Joker, Horváth Tamás személyében.

Itt álljunk meg egy pillanatra. Én Horváth Tamást egy kiváló gazdasági szakembernek tartom, aki a nem egyszerű körülmények között is jól vezeti a Közüzemi Kft.-t. Az azonban már elfogadhatatlan, hogy immár szinte a város összes cége gazdálkodásáért ő felel. Megkapta ugye először a Szindbádot (mai nevén Thury-vár Kft.), aztán a Palotasport Kft.-t, majd a Hírcentrumot is. Bármily tehetséges és nagy munkabírású valaki, ez már egy embernek sok. Hihetetlen, hogy nincs más gazdasági szakember ebben a városban (vagy környékén), aki azért nyilván politikailag is megbízható a városvezetés számára. Van egy javaslatom: ugye két főállású alpolgármesterünk van, ráadásul egyikük feladata épp a város gazdaságának fejlesztése. Profiljába vágna néhány kiváló gazdasági szakember felkutatása. Esetleg…

Természetesen a Közüzemi Kft. igazgatója ezen cégeknek „csak” a gazdálkodásáért felel, a szakmai munkát az adott cégek vezetése végzi. Ezek azonban nem választhatók élesen ketté. Ráadásul a Hírcentrumnál ő lett az ügyvezető is, így papír szerint a szakmai munkáért is felelnie kellett – mindezt juttatás nélkül. Szó se róla, Darkóné távozása után az ügyvezetői fizetés megmaradt a cégnél, így a felhalmozott adósság (legalább egy része) felszámolódott.

Talán ez volt az oka, hogy a városvezetés eddig nem lépett a szakmai vonalon tovább, mindenesetre most létrehoztak egy új beosztást, arra pedig megtalálták Szabó Péter Dánielt. Péter egy nagyszerű újságíró, nagy kompromisszumkereső képességgel. Persze tévés múltja nincs, ami ebben a pozícióban nem feltétlen előny, viszont a nagybetűs újságírással tisztában van.

Természetesen próbálok a földön járni. Tudom, hogy minden városvezetés (legyen az balos vagy jobbos) igyekszik uralni a saját médiáját. Azt kell mondjam, hogy ez egy bizonyos szintig természetes, a médiumok vezetőinek kell azt a határt megtalálni és kiharcolni, ameddig ez elfogadható. Hogy érthető legyek: jó lenne, ha a városvezetés ténykedése, annak reklámozása mellett más is szerepet kapna az eddiginél nagyobb mértékben, ha egy-egy riportban más kérdések is elhangzanának, mint amit a kérdezett előre leadna vagy elvárna. Itt is van egy javaslatom, mert ma ilyen napom van: anno Szetgyörgyi igazgató úr saját maga döntése alapján (?) megszüntette a testületi ülések élő közvetítését, amit a városvezetés sajnálkozva elfogadott. Mi lenne, ha élőben nem is, de a város tévéje tudósítana róluk, és nem csak vágóképeket adna a polgármester hosszabb, és az ellenzéki képviselők rövidke kis megszólalásai helyett?

Tehát gratula az új cégvezetőnek, és egy ígéret: figyelni fogjuk a munkásságát.

DJ

Vélemény, hozzászólás?