Hekkelés

Már többször írtam róla, hogy egyre kevésbé értem az MSZP vezetését. Szerintük a mai, Műegyetem rakparti, közös ellenzéki nagygyűlésen, a DK 2-300 fős, jól szervezett csapata meghekkelte Mesterházy Attila beszédét, amit így nem tudott zavartalanul elmondani. Ez ugye azt jelentené, hogy a DK (de személyesítsük meg a dolgot: Gyurcsány Ferenc) szándékosan fojtotta bele a szocialista pártelnökbe a szót a beszéde elején. Ezt Török Zsolt, Szijjártó-díjra érdemes pártszóvivő jelentette be, de ne bántsuk nagyon, mert nyilván nem ő találta ki, hanem egy szűk stáb gyors reagálása volt Mesterházy Attila vérző egójának kezelésére.

oktober_23

De kezdjük az elejéről. Mi Várpalotáról egy 20 fős kisbusszal indultunk a rendezvényre. Mivel szegény pártról van szó, így mindenki befizette a ráeső párezer forintos útiköltséget. A sztrádán megálltunk egy pihenőben, ahol hirtelen meglepett bennünket vagy 6 nagy busz, tele békemenetessel. Nem minden szervezet szűkölködik anyagiakban…

A DK a Petőfi-híd budai hídfőjénél szervezett gyülekezőt, a színpadtól párszáz méterre. Nem is volt ez igazi gyülekező, csupán kis papírzászlókat osztottak az átmenő forgalomnak. Gondolom, aki nem szimpatizált a DK-val, az egészen egyszerűen kikerülte a zászlócska osztogatókat, aki viszont elfogadta, az valószínűleg az ellenzéki pártok közül a DK-t kedveli a leginkább.

Mi elég korán érkeztünk, így a színpadtól talán 50 méterre állhattunk meg. Ahogy nőtt a tömeg, a különféle táblákból, zászlókból már leszűrhető volt, hogy a DK jelentős súllyal vesz részt a rendezvényen. Itt álljunk meg egy pillanatra. Senki sem tiltotta meg a többi demokratikus pártnak, hogy tagok, szimpatizánsok ezreit szervezzék erre a rendezvényre. Sőt: ez volt a feladat.

Jöttek az előadók: Bajnai kezdte, elmondott egy szokásos (egyébként jó) beszédet, alapvetően arról, hogy együtt legyőzhető az Orbán-rezsim. Aztán jött Ungár Klára, Bokros, Kuncze, Gyurcsány, és Fodor, akik mind arról beszéltek, hogy ez nem összefogás, ami most van, egy miniszterelnök-jelölt kell, egy közös lista, és minden választókerületben egy ellenzéki jelölt. Utána Szabó Tímea PM-es politikus beszélt kis sikerrel, majd érkezett a szocialisták elnöke, akit a tömeg az „összefogás” rigmussal fogadott.

oktober_23_2

Tehát Gyurcsány előtt (aki egyébként tényleg a legkeményebben fogalmazott) 3, utána meg még 1 ellenzéki politikus „hergelte” a tömeget azzal, hogy a mostani MSZP-Együtt összefogás kevés. Török Zsolt mégis Gyurcsányt és a DK-t nevezte meg felelősnek, hekkelőnek. Érdekes.

Az „összefogás” rigmust lehet, hogy DK-sok kezdték (ők voltak többségben), de átvette mindenki. A közelemben lévő nagy MSZP-s zászlót tartó éppúgy, mint az Együtt-PM transzparenst tartó. Pedig nem volt kötelező, tessék elhinni. Csak éppen előtte 5 ismert közéleti ember ezt mondta, nagy-nagy tetszésnyilvánítás mellett.

A DK-soknak (értve ezalatt tagokat és szimpatizánsokat is) vannak averziói a szocialista vezetéssel szemben. Ez igaz. Az, hogy nincs frakciója a DK-nak, az, hogy a tárgyalások az összefogásról sikertelenek lettek, az nekik köszönhető. Ezt már csak színesítette jónéhány, nem éppen hízelgő nyilatkozat Gyurcsányról. Persze ezek nem maradtak válasz nélkül. Ráérő kutató kiderítheti, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás. Az viszont bizton állítható, hogy a DK-soknak nem a szíve csücske se Mesterházy, se a többi szocialista vezető. Ez is hozzátartozik a képhez.

Török Zsolt azt is mondta, hogy volt egy előzetes megállapodás, miszerint a szónokok nem fognak beszélni az összefogásról, a többi ellenzéki pártról. Nem tudom. Ha azt mondja, akkor biztosan úgy van. Két gondolatom azért van erről. Az egyik az, hogy ez nagyon kényelmes dolog. Aláírják az Együttel a megállapodást (amit szapul rajtuk kívül mindenki), majd megegyeznek, hogy erről nem beszélnek. A másik gondolatom meg az, hogy ez egy nem életszerű feltétel. Amikor minden (a megállapodásból kizárt) ellenzéki párt, és az elemzők is azt mondják, hogy itt valami nincs rendben, ez a kétpárti összefogás kevés, akkor elvárni azt, hogy a kívül rekedtek ne beszéljenek róla, nos, az nem normális. Így vagy úgy, a 8 felszólalóból 5 erről beszélt. És az ott lévő ezreknek ez tetszett. Pedig ők nem a bizonytalanok, pártot választani nem tudók csoportjába tartoztak többségében. Talán meg kellene hallani a nép hangját…

Az MSZP több forrásból is azt üzente az este folyamán, hogy ennek az esetnek következményei lesznek. Látom lelki szemeimmel, ahogy a DK vezetése összecsinálja magát… Mi végre kellenek ezek a mondatok? Megretten majd a DK? Hiszen most is az a helyzet, hogy egyedül indul. Mi változik? Gyurcsány Ferenc egy lakossági fórumon (kérdésre válaszolva) azt mondta, hogy nekünk fogalmunk sincs, hogy milyen szép számmal vannak azon politikusok a mi oldalunkon, akiket nem szeret. Ettől még, ha kell, együtt fog tudni dolgozni velük. Véleményem szerint Mesterházy Attilának meglehetősen nagy egója van, talán még ennél is nagyobb ambíciója, és bizony, ezeknél mindenképpen szerényebb kvalitása. Ez pedig rányomja bélyegét az MSZP politikájára. Szerintem ezen változtatniuk kellene. Nem kicsit. Nagyon.

DJ

Vélemény, hozzászólás?