Hétköznapi zsidózás

Azt hiszem, baj van. Egyes nyelvészek állítják: nem kell kőbe vésettnek tekinteni a helyesírás (helyes beszéd) jelenlegi szabályait, mert a nyelv egy élő dolog, ha az emberek többsége pl. nem tesz különbséget a „-ba, -be” és a „-ban, -ben” között, akkor az úgy van jól, fejlődik, alakul a nyelv.

Valami hasonló zajlik a köznyelvben a zsidózás, cigányozás területén is. Egyre többen használják ezeket a kifejezéseket, de nem valami valós tartalommal, csak ahogyan kurvaanyáz egyet az ember: igazából nem gondolja, hogy a célszemély anyukája valóban ezt az ősi mesterséget űzi, csak épp pillanatnyi érzelmének ad így hangot. Szinte észrevétlenül (magunk számára észrevétlenül) zsidózunk és cigányozunk. Pedig régóta tudjuk: a mennyiség előbb-utóbb átcsap minőségbe. Ha valakiről sokat halljuk, hogy rossz ember, akkor először tudat alatt rögzül bennünk, majd mi is elkezdjük mondani. Lásd karaktergyilkosságok a politikában.

Azt is tudjuk, hogy a rossz dolgok egy társadalom életében először a gondolatokkal, szavakkal kezdődnek. Mindig. Később lesz aztán belőle cselekvés. Mindezt tudjuk, mégis belelépünk újra és újra ugyanabba a folyóba.

Ráadásul ez egy alattomos folyamat. Felőrli a józan észt. Szívósan, kitartóan. Általam nagyrabecsült, okos, művelt, de legalábbis értelmes emberek esnek áldozatul. Nemrég egyik ilyen ismerősöm lepett meg azzal a kijelentéssel, hogy a Kormány szövetséget kötött Izraellel, miszerint a Kormány ellehetetleníti a magyarokat, így azok külföldre vándorolnak, helyet biztosítva az izraeli zsidóknak, akik mindenáron ide akarnak költözni.  Tipikus Jobbikos duma. Amikor ilyen emailt kapok, az első mondat után törlöm a levelet. Most viszont rákérdeztem: ezt komolyan gondolja? Belegondolt, hogy vajon miért épp ott hozták létre Izraelt, hogy az egy szent föld számukra? Elgondolkodott rajta, hogy miért épp Magyarország lenne ez a képzeletbeli célország? Mennyi izraeli zsidónak kellene ideköltözni, hogy az bármiképp is befolyásolja az ország működését?

Nem volt válasz. Értelmes nem is lehetett volna. Így van ez a cigány sztereotípiákkal is. A többség nem ás a mélybe, a felszínen kapirgál. Kényelmesebb. A gondolkodó emberek azonban nem tehetik ezt. Igenis fel kell szólalni minden helyzetben, minden esetben, ha ilyennel találkozunk, mert ez egy métely, mely ellen védeni kell az egyes embert, és rajta keresztül társadalmunkat is.

DJ

Vélemény, hozzászólás?