Holnap átadás

Holnap 11 órakor átadják a 8-as főút Várpalotát elkerülő szakaszát. Az átadó ünnepség meglehetősen zárt, lényegében csak sajtónyilvános lesz. A beruházás megvalósulásának örülő várpalotaiak majd a tv és az újság előtt osztozhatnak az ünnepségre engedéllyel bejutó kevesekkel. Mindennek nagy valószínüséggel az az oka, hogy a fő-átadó maga Orbán Viktor miniszterelnök lesz, ő pedig köztudottan nem szereti a kontrollálatlan tömeget maga körül.

elkerülö

Forrás: innoteka.hu

Egy-két mondatot azért ejtsünk magáról az elkerülőről is. A 8-as főút hatalmas átmenő forgalmának kizárása a városból jó dolog, ez meggyőződésem. Nyilván lesznek kárvallottjai, mint pl. elsősorban a régi 8-as melletti benzinkutak, meg valamilyen mértékben az út melletti boltok (Tesco, LIDL, Penny, Spar) is. Én nem észleltem, hogy az itt átutazók előszeretettel álltak volna meg körbenézni a városban, vásárolgatni a butikokban, beülni egy vendéglőbe, így ennek hiánya vélhetőleg nem lesz szemmel látható.

Sokan mondják, hogy úgy járunk, mint Csór vagy Márkó, lényegében kiürül majd a település. Szerintem ez sem igaz. Várpalota 21 ezres lakossága, a környező településekről idejáró emberek megtöltik majd az utakat. Viszont jobban közlekedhető lesz a város, és hát ne feledkezzünk meg a környezetterhelésről sem, ami kikerül a város közepéből, és a déli oldalt fogja “gazdagítani”, ami az uralkodó szélirány miatt az év nagy részében elkerül majd bennünket.

Mint várpalotai lakos, örülhetek tehát az elkerülőnek. Mondjuk örülhettem volna pár hónappal ezelőtt is, mert már akkorra elkészülhetett volna, csak hát valami rejtélyes okból (…) elcsúsztak a munkálatok a választásokhoz közelre. Aztán meg az se lett volna egy rossz ötlet, ha valami kis ünnepséget rittyentett volna a város, ahol maguk a lakosok tudtak volna egy kicsit együtt örömködni az átadás okán. Néhány száz, esetleg 1-2 ezer ember biztosan kimozdult volna, ha egy kis műsor, meg miegymás lett volna.

Így viszont csak a meghívóval rendelkező kevesek lehetnek jelen. Na, nem mintha a polgármester asszony, Kontrát képviselő vagy akár a miniszterelnök magvas gondolataira vágynék élőben (egyébként is kampánybeszédek lesznek a javából, tán még az ENSZ is szóba kerül majd).

Szóval, szerintem nem így kellett volna ezt csinálni. Biztos vagyok benne, hogy Kontrát képviselőjelölt be tudott volna áldozni néhány óriásplakátot, elefántfület, mondjuk egy kör DM-levelet, és annak az árából  – mint egy úr – megfinanszírozhatott volna egy kis ünnepséget. Nem így tett…

DJ

Vélemény, hozzászólás?