Időközi

Elég sűrűn van az országban időközi választás, tegnap több helyen is volt. Ezeknek általában kicsi a jelentősége, nem vonható le belőlük messzemenő következtetés. A politikus persze nem így látja. Ha számára (pártja számára) kedvező az eredmény, akkor felmagasztosítja, ha nem, akkor vagy igyekszik elhallgatni a dolgot, vagy megpróbál valahogy pozitívan kijönni belőle. Ez is a dolga.

A politika iránt érdeklődők (mint jómagam is) mindezek ellenére foglalkoznak ezekkel az eredményekkel, még, ha nem is jutnak feltétlenül helyes (szakmai) következtetésekre. Tegyem hozzá, hogy az ezzel hivatalosan foglalkozó elemzők sem értettek még egyet egyetlen időközi választás eredményének értékelésében sem.

A tegnapi időközi választások közül én most a Dunakeszi 7. számú választókerületi önkormányzati képviselő-választást vettem górcső alá. Nem csak azért, mert itt a Fidesz toronymagasan győzött, hanem azért is, mert itt egymás ellen indult az Együtt 2014 és az MSZP támogatottja. (Kis megjegyzés: a Demokratikus Koalíció nem akarta tovább osztani az ellenzéki erőket, ezért nem indított saját jelöltet, illetve nem támogatott hivatalosan senkit sem).

Általánosan elmondható, hogy az időközi választásokon a részvételi arány még a „rendes” önkormányzati választásoknál is alacsonyabb. Ez alól a mostani sem volt kivétel, a 2010-es 41%-ot sikerült 37%-ra letornászni. Jó, egyetlen képviselő nem változtat semmit a képviselő-testület összetételén, így tényleg nehéz mozgósítani az állampolgárokat.

A 2010-es választásokon eggyel több induló volt (egy független), de lényegében most is, és akkor is indult a Fidesz, a Jobbik, és az MSZP jelöltje. 2010-ben volt LMP-s induló, most ő az Együtt 2014 színeiben mérettette meg magát.

A Fidesz erősödött 2010 óta, hisz míg akkor majd’ 39%-ot ért el, addig tegnap 49,7%-ot. Okos emberek majd kiderítik (vagy megpróbálják), hogy mi ennek az oka: a mostani országos Fidesz erősödés, avagy ez egy eleve jobboldali beállítottságú terület, netán úgy voltak vele a választók, hogy a lényegen nem változtat az eredmény, ezért a nem fideszesek el sem mentek voksolni. Engem nem is ez érdekel. Sokkal inkább az, hogy az Együtt 2014 és az MSZP külön indult, ráadásul együtt sem érték el a Fidesz eredményét.

Azt nem tudom, hogy miért indultak külön, talán egy megmérettetésnek szánták, esetleg személyi ellentétek voltak. Az Együtt 2014 ebből a mini küzdelemből lényegében győztesen jött ki, mégis veszített. A 2010-es LMP-s 8,45%-ból sikerült 21,9%-ot csinálnia, míg az MSZP az akkori 19%-ából lesüllyedt 13,5%-ra. E tekintetben Bajnaiék győztek, de miután a szavazatok jó részét csak az MSZP-től szipkázták el, kimondhatjuk, hogy nem volt sikeres a debütálás a párttá alakulásuk után.

Az külön elemzés tárgya lehet, hogy ha közös jelöltet támogatnak, akkor azzal növelhették-e volna a rájuk adott szavazatokat? Szerintem igen. Nem gondolnám, hogy egyedül vagyok az országban azzal az érzéssel, hogy tele van már a hócipőm a meg nem állapodás, az össze nem fogás című műsorral. Meggyőződésem, hogy egy összefogásnál nem szimplán összeadni kell (lehet) a szavazatokat, hanem az további szavazatokat hozhat.

Egyre kevesebb az idő a választásokig, a Fidesz propaganda gépezete ezerrel dübörög. Ideje lenne már konkrét lépéseket tenni az összefogás ügyében…

DJ

Vélemény, hozzászólás?