Igaza lesz?

Ismét?

Gyurcsány Ferencről, a Demokratikus Koalíció elnökéről van szó. Az utóbbi bő egy évben sorra vállnak valóra „jóslatai”. Már tavaly októberben megmondta, hogy Bajnai Gordon rossz színpadra lépett fel (Milla), tavasszal jelezte, hogy az ellenzéki összefogás legfontosabb (és ezért mielőbb megoldandó) kérdése a miniszterelnök-jelöltség. Most meg kijelentette, hogy úgy néz ki, hogy az MSZP és az Együtt 2014-PM összefogásának annyi.

megegyezes

Ne legyen igaza (ő is ezt szeretné), de a jelek tényleg nem bíztatóak. Adva az MSZP (és elnöke), aki szerint a legerősebb ellenzéki párt joga a miniszterelnök-jelölt adása. Ez most vitathatatlanul az MSZP. Ne feledjük, hogy bár a Kormányt a miniszterelnök alakítja ki, de a későbbi munkához szüksége lesz a parlamenti többségre. A legnagyobb frakcióra pedig az MSZP-nek van esélye.

Bajnai Gordon volt már miniszterelnök, sikeres is volt. Joggal gondolhatta, hogy a személye, illetve a Millához való csatlakozása megszólít majd olyan tömegeket, akik a szocialistákra nem szívesen szavaznának. Az LMP-ből kivált PM-et is magába szívta szervezete, de jelentős erőt így sem tud felmutatni. Sőt. Ráadásul ez a hónapok óta tartó herce-hurca a miniszterelnök-jelöltség körül láthatóan őt és szervezetét koptatta jobban, mint az MSZP-t.

Pedig kopott rendesen mindegyik, mert a zembereknek már igencsak tele van a cukkínijük ezzel a cirkusszal. Látszik, hogy ez az egyedüli oka a meg nem egyezésnek. Mondanak mindent az érdekelt felek, hogy így van előrehaladás, meg úgy jól alakulnak a tárgyalások, de mindez csak rizsa.

Egy hete már gyanús volt a dolog, amikor megakadtak a tárgyalások, tegnap meg már ultimátumokról beszélt mindenki. Most megint patthelyzet van. A sokadik. Április elején meg választások.

A DK elnökének egyben biztosan igaza van: megoldás csak az lehet, ha valamelyikük visszalép. Erre valóban kevés az esély, mert mindkét politikust köti egy sor dolog.

A Fidesz roppant kényelmes helyzetben van. És röhög a markába. Bajnainak és Mesterházynak igen sürgősen dűlőre kell jutnia. Közben hallgatniuk kellene arra a tapasztalt politikusra, aki immár sokadszor bizonyítja, hogy nem beszél a levegőbe.

DJ

Vélemény, hozzászólás?