Jobbik ellenes demonstráció Veszprémben!

Mintegy húsz szervezet jelentette be eddig részvételét a Világos Veszprémért pénteki, Jobbik elleni demonstrációja kapcsán – legutóbb, szerdán a Szabad Piac Alapítvány tartott csatlakozásáról sajtótájékoztatót. A veszprémi székhelyű, tavaly bejegyzett Szabad Piac Alapítvány igazgatója, Kész Zoltán a február 15-ei tüntetés helyszínén, a volt bányatröszt épületénél megtartott sajtótájékoztatóján kiemelte, támogatják a Világos Veszprémért kezdeményezését és úgymond “megszerezték” Gyöngyösi Márton “igazi” beszédét és ezt ismertette a sajtóval. (A beszéd természetesen nem valódi, egyfajta “fricskaként” illusztrálták vele Gyöngyösi Márton politikai megnyilvánulásait – a szerk.)

jobbik_ellenes_demo_plakat

A “beszédben” emlékeztetnek, Gyöngyösi Márton “bár lassan három éve az Országgyűlés tagja, eddig nem sok olyat csinált, amivel felhívta volna a nemzet figyelmét szerény személyére. Ha nincs ez a kis zsidó-listás beszéde, még ma sem tudná senki, hogy ki vagyok”. “Mert mégis miről beszéljen? A gazdasági visszaesésről? A megújuló energiáról? A gyógyszertámogatási rendszerről? Ezek bonyolult dolgok,…csak ahhoz ért, hogy megmondja, ki a magyar és ki az ellenség.” Ezt “könnyű megmondani. Elsősorban a jobbikosok. Talán még a gárdisták is, a fideszesek már nem, a szocialistákról ne is beszéljünk.” “Ennél csak az az egyszerűbb, megmondani, hogy ki az ellenség. Tulajdonképpen mindenki más: az Európai Unió, a románok, a bankárok, a multik, a cigányok, a melegek, a zsidók, a liberálisok, az értelmiségiek, a baloldaliak satöbbi. Ha pedig tudjuk, ki az ellenség, természetes vágyunk, hogy készítsünk listát róluk… mi ezzel a probléma”. “Nem kell a társadalom és a gazdaság bonyolult összefüggéseivel foglalkozni! Az csak összezavarja az embert. Vagyunk mi és vannak ők. A mi gondjainkról ők tehetnek. Ezért utáljuk őket. Ilyen egyszerű.”

Kitérnek arra is, “a veszprémi zsidók részt vettek az 1848-49-es szabadságharcban, és a magyar szabadságért küzdöttek. Állítólag erről zsidó sírkövek is tanúskodnak. Fél évszázad múlva a veszprémi zsidó közösség tagjai már a világháborúban harcoltak Magyarországért. Közülük 28-an haltak hősi halált. Ezek után jöttek a listakészítő elődök, akik olyan törvényeket hoztak, amelyek alapján a zsidó polgárokat, valójában magyar polgárokat, először összeírták, utána kifosztották, végül feltették őket a koncentrációs táborokba tartó vonatokra. 1941-ben még 887 zsidó élt Veszprémben. 1944. április 15-én két gettót jelöltek ki számukra a városban, az egyiket éppen abban a zsinagógában, amelynek helyén ez az épület áll (a volt bányatröszt – a szerk.). Ebbe a gettóba 650 veszprémi és 53 környékbeli zsidót zsúfoltak. Mintegy 170 férfit munkaszolgálatra köteleztek. Az üldözés éveit a zsidó lakosság kevesebb, mint tíz százaléka élte túl. Veszprémben csak néhányan maradtak közülük.”

A sajtótájékoztatón Kész Zoltán kitért arra is, a Szabad Piac Alapítvány ey piacpárti társaság, inkább jobboldali értelmiségiek köre, és csatlakozásukkal azt szeretnék hangsúlyozni, hogy a szélsőségek elleni összefogásnak párton kívülinek, oldalon kívülinek kell lenni, hogy ne ismétlődhessen meg a harmincas-negyvenes évek történelme.

A Világos Veszprémért megmozdulásához eddig a következő szervezetek csatlakoztak: Demokratikus Koalíció (DK) Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, Híd a Demokráciáért Egyesület, HIT Gyülekezete, Kádártai Lakosok Egyesülete, Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Veszprém, Lehet Más a Politika (LMP) Veszprém, Lokálpatrióták a Városért Közhasznú Egyesület, Magyar Szocialista Párt (MSZP) Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) Veszprém megyei szervezete, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) Veszprém megye, Párbeszéd Magyarországért (PM), Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) Veszprém, Szövetségben Együtt Magyarországért (SZEM) Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, Magyar Szolidaritás Mozgalom Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, Tolerancia Facebookos Csoport, VÁLTOZÁST! 2014 Mozgalom, Veszprémi Polgári Társaskör és a Veszprémi Roma Nemzetiségi Önkormányzat.
(Forrás: www.katanics.hu)

Vélemény, hozzászólás?