Kampánytapasztalat

Hétfőn volt egy hete, hogy lényegében elkezdődött a kampány, ekkor jutottak hozzá a jelölt aspiránsok az ajánlóívekhez. Kezdődhetett az ajánlások gyűjtése. A Fidesz már kedden bejelentette, hogy lényegében megvan a szükséges 500 ajánlása jelöltenként, sőt: annak többszöröse is. Az nem volt kérdés, hogy egy ekkorra (pénztárcájú) pártnak nem fog gondot okozni az ajánlások összegyűjtése, de azért szögezzük le: ezt a mennyiséget nem nehéz összeszedni, de nem is könnyű. Jelzi ezt az is, ahogyan a mai napon áll a nyilvántartásba vett jelöltek száma, de az is, hogy pénteken a Fidesz még „csak” 88 jelöltjének adta le az íveit. Megjegyzem: Scheiring Gábor hétfő reggel leadta a szükséges ajánlások háromszorosát.

összefogás logoAjánlást gyűjteni sokféleképp lehet, a manapság legjobban favorizált módszer az ajtóról ajtóra kampány (door to door), ami egy igen időigényes, sok embert kívánó módszer. Viszont itt van lehetőség a választópolgárral való személyes kontaktusra. Ebben 2010-ben a Fidesz nagyon jó volt. Aktivisták ezrei járták az országot. Lelkesen. Szemmel láthatóan voltak jelen a lépcsőházakban, utcákon. Mára ez megváltozott. Alig lehetett hallani „kopogtató” aktivistákról. Pedig a zelmúltnégyévben felhalmozott annyi forrást a párt, hogy ne jelentsen gondot anyagilag támogatni ezt az akciót. Csak épp a közhangulat más. Mutathatnak bármit a közvélemény-kutatások, propagálhat Kánaánt a Kormány, ma nem lehet könnyű Fidesz-aktivistaként bekopogtatni idegen lakásokba. Ezzel persze nem azt állítom, hogy nem volt ilyen, csak épp töredéke a 4 évvel ezelőttinek. Ez a kampánytechnika nagyon igénybe veszi az aktivistákat. A mieinket is. A tapasztalat azonban az volt, hogy az elutasítottság töredéke a 2010-esének, és indulatos megjegyzések is csak elvétve fordultak elő.

A másik módszer a kitelepülés. Aktivisták kiállnak a közterekre, és ott gyűjtik az aláírásokat. Nagyon pozitív tapasztalataink voltak. 2010-hez viszonyítva a választópolgárok nagyobb része vállalta fel nyílt téren, hogy nekünk ír alá. Azt meg külön jó volt látni, hogy a Jobbik aláírásgyűjtőit nagy ívben kikerülik, a Fideszét meg észre sem veszik. Tévedés ne essék, ez személyes tapasztalat, nem egy országos felmérés. De jóleső.

A harmadik kampánymódszer az ún. jelölőgyűlések tartása, ahol a jelölt aspiráns és vendégei tartanak lakossági fórumot, ahol szintén lehetőség van az aláírások gyűjtésére. Természetesen településenként más-más létszámú érdeklődő érkezett, de itt is megállapíthatjuk: általunk sem várt nagyságú tömeg látogatta meg rendezvényeinket. Voltunk ezen az egy héten Várpalotán, Balatonfűzfőn, Balatonalmádiban, Balatonfüreden (itt halászléfőző verseny is volt), Pétfürdőn és Berhidán is. Scheiring Gábor jelölt mellett neves vendégek is gazdagították a rendezvényt. Itt volt Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Kormos Kata, Niedermüller Péter, Jávor Benedek, Kakuk György, Bajnai Gordon, Teket Melinda, Kónya Péter, Gy. Németh Erzsébet, Demeter Márta és Juhász Péter is. Számomra az is meglepetés volt, hogy nem voltak kevésbé várt vendégeink. 2010-ben rendszeres volt a Fidesz és a szélsőségesek jelenléte ezeken a fórumokon, most ez elmaradt. No, nem is hiányoztak.

Ebbe az időszakba még belefért egy ételosztás is Várpalotán, ami igen kalandosra sikeredett. A részleteket elolvashatják a Várpalotai Hírhatár portálon, én csak annyit tennék hozzá, hogy bár szinte mindent el tudok képzelni ma már a Fideszről, de még mindig tudnak meglepetést okozni.

Összegzésként megállapíthatom, hogy kellemesen csalódtam a kampány első részében. A többpárti kampánycsapat összecsiszolódott, és ez már csak javulhat. Az is örömmel tölt el, hogy a Demokratikus Koalíció választókerületi szervezete hathatósan tudja segíteni az Összefogás 2014 közös jelöltje, Scheiring Gábor kampányát.

DJ

Vélemény, hozzászólás?