Képviselőjelölt ajánlása

Pártunknak és Kormányunknak köszönhetően a választójogi törvény gyökeresen megváltozott (gyökerek csak gyökeres változást hozhatnak írhatnám, de nem teszem). Többek között a képviselőjelöltek ajánlása is másként lesz most, mint eddig volt. Az ún. kopogtató cédulák kora lejárt, felvirradt az ajánlóíveké.

ajanloiv_minta_kicsi

Klikk a képre a nagyításért!

Mostantól a választópolgár nem csak 1 jelöltet ajánlhat, hanem annyit, amennyit csak akar (persze maximum annyit, amennyi indulni óhajt a választókerületében). Ugyanazt a jelöltet viszont csak egyszer ajánlhatja. Tehát pl. Gipsz Jakab ajánlhatja az Összefogás jelöltje mellett akár a Fidesz és a Jobbik jelöltjét is (bár miért tenné?!), de egyiket sem ajánlhatja kétszer, tízszer, százszor (ezt a Választási Iroda úgyis kiszűri).

Ajánlást gyűjteni tilos néhány helyen:

  • munkahelyen,
  • munkavégzés közben,
  • a Magyar Honvédségnél,
  • szolgálati viszonyban lévő személytől a szolgálati feladata teljesítése közben,
  • tömegközlekedési eszközön,
  • állami, helyi és nemzetiségi önkormányzati szervek hivatali helyiségeiben,
  • felsőoktatási és köznevelési intézményekben és
  • egészségügyi intézményekben.

Az ajánlásért  cserébe a választópolgárnak semmiféle előnyt nem lehet adni, ígérni. Az ajánlóíven szereplő adatokat csak a választási eljárásról szóló törvényben meghatározott célból lehet kezelni. Az ajánlásokat gyűjtő személynek névre szóló igazolványa van, amit kérésre felmutat.

Az ajánlóív igen drága dologgá vált, mert sorszámozott és pecsételt valami lett. Az összes felvett ajánlóívet le kell adni ugyanis a megadott határidőig, azokat is, amik nem lettek felhasználva (üresek). Amennyiben hiányzik valamelyik, akkor 50 750 Ft-ot kell fizetni érte. Per darab!! Ha valaki meg tudja magyarázni, hogy ennek a szabályozásnak mi az értelme (hangsúlyozom: értelme), annak minden elismerésem!

Az ajánlóív kitöltése nem egy nagy feladat, alapvetően egyetlen dologra kell figyelni: ugyanazon adatokat kell beírni, mint amik a személyi igazolványban és a lakcímkártyán szerepelnek. Pontosan azokat! No, meg persze olvashatóan. Amennyiben valahol elírás történik, akkor ne javítgassuk, hanem írjuk újra az egész ajánlást a következő rubrikában, a hibásat pedig húzzuk át. Az adatokat kitöltheti bárki (akár ugyanazon személy az összeset), de csak az ajánló választópolgár írhatja alá.

A jelöltállításhoz nettó 500 db (tehát 500 hibátlan, érvényes) ajánlásra van szükség. Jövő hét hétfőtől már találkozhat bárki az aktivistáinkkal, akik Scheiring Gábor közös jelöltünknek gyűjtik majd az ajánlásokat. Támogassák aláírásukkal a Kormányváltást!

DJ

Vélemény, hozzászólás?