Kezdődik

Szombattól elindul az Európai Parlament tagjainak magyarországi választása kampánya. Az EP-választás az eddigi tapasztalatok alapján nem nagyon mozgatja meg a magyar választópolgárokat, valahogy úgy érzik, hogy ez nem igazán befolyásolja az életüket. Tévednek.

Persze minden uniós országban nagyrészt a belpolitikáról szól az EP-kampány is, hiszen politikai pártok indulnak a mandátumokért. Magyarországon ez hatványozottan igaz. A Fidesz EU-val kapcsolatos politikája finoman szólva is érdekes. Az EU-t (legalább a kijelentések szintjén) szükségesnek tartja, de azt szeretné, hogy a lehető legkevésbé szóljon bele a tagállamok életébe, mindezt a függetlenség megtartása jegyében.

Erre én azt a példát szoktam felemlegetni, ahol veszünk egy fiatal férfiembert, aki éli a maga kis független életét, bulizik, csajozik, a hobbijának él, stb. Aztán megtalálja az igazit, és összeköti vele az életét. Ezzel a ponttal a korábbi függetlenségének nagy részéről (önként) lemond. Amikor megszületik gyermekük, ez még inkább igaz lesz. Miért is teszi ezt? Mert a család alapításával valami többet kap, mint amit a régebbi, szinte teljesen független, szabad élete adott.

A Fidesz szerint ami jó az Európai Unióban (és nem csak a fejlesztési pénzek), az maradjon, ami „rossz” (szabályok, kötöttségek, ellenőrzések), abból nem kérnek, merthogy Magyarország függetlenségét ne csorbítsa Brüsszel.

A napokban gondolkodtam el azon, hogy a idehaza a Fidesz-kormányok ideje alatt milyen nagy mértékben csökkent az önkormányzatok mozgástere. Érdekes módon ezen a területen pont fordítva gondolkodnak, itt nem a települések minél nagyobb függetlensége a fontos, hanem a központi hatalom mindenhatósága. Mint a kakas, akinek a saját szemétdombja számít csak, minden más le van tojva.

Az EP-választás tétje Magyarországon, hogy a Fidesz merre tudja vinni az országot az EU-n belül. Én nem gondolom, hogy ki akarják az országot léptetni (még a Fidesz szavazók nagy része is EU-párti), de arra nagy esély lehet, hogy a már most formálódó kétsebességes Európában mi a lassabb részébe kerüljünk. Jó lenne már megtörni azt a magyar történelmi hagyományt, hogy mindig a rossz oldalra állunk…

A kampány az ajánlásgyűjtéssel kezdődik, amire lehetőség van a várpalotai irodánkban, és kitelepüléseinken is. Ezekről több információt a mellékelt képeken és honlapunk Facebook oldalán találhatnak. Várjuk Önöket!

DJ

Vélemény, hozzászólás?