Kisvakond

Egy vallomással kell kezdenem: a kedvenc mesefigurám volt gyerekkoromban a Kisvakond. Ritkán járok el kulturális eseményekre, valahogy mindig akad fontosabb dolgom, de a Thury-vár Kft. és a Cseh Centrum által szervezett, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár különtermében berendezett kiállítás megnyitójára feltétlen el akartam menni.

DSC02607

Maga a kiállítás nem túl grandiózus, alapvetően néhány tucat kép látható a rajzfilm egyes jeleneteiből, viszont vannak társasjátékok, kifestők, ujjbábhoz alapanyagok, szabásminták. Mindezt a szervezők biztosítják, és még némi segítséget is tudnak adni.

Nem egy szimpla kiállításról van tehát itt szó, hanem inkább egy olyan közösségi térről, ahol a szülő rászán legalább egy órát, és gyermekével közösen “Kisvakondozik”.

Magát a kiállítást Nikolausz Krisztián művésztanár nyitotta meg. Mesélt Zdenek Milerről, a Kisvakond kitalálójáról, megalkotójáról, magáról a Kisvakondról, kalandjairól. Rendkívül élvezetes, mesének álcázott ismertetőjéből megtudtuk, hogy Miler grafikus volt, aki úgy menekült meg a náci koncentrációs tábortól, hogy felfedezték kiváló rajztudását, és rajzfilmesként foglalkoztatták. A világháború után is maradt ezen a területen, míg egy alkalommal egy gyerekeknek szóló oktató rajzfilmsorozat elkészítésével bízták meg. Az eredeti forgatókönyv nem tetszett neki, ezért keresett egy állatfigurát, akin keresztül az eredeti célt elérheti. Ő lett a Kisvakond. 50 epizódon készült, mind külön történet, mind külön tanítás hol a szeretetről, hol a segíteni akarás fontosságáról, hol a környezet védelméről.

Érdekesség, hogy az első rész kivételével lényegében nincs beszéd az epizódokban. Mégis tökéletesen érthető minden. Gyereknek is, felnőttnek is. Máig fel tudom idézni a Kisvakond önfeledt kacagását, amit – mint megtudhattuk a tanár úrtól – Miler a kislányától „kölcsönzött”.

Zdenek Miler 2011-ben elhunyt, de főműve, a Kisvakond mind a mai napig köztünk él, a mai, sokszor erőszakos rajzfilmek túlsúlya ellenére.

DJ

DSC02572

 

DSC02573

 

DSC02594

 

DSC02599

 

DSC02606

 

DSC02608

 

DSC02612

 

DSC02617

 

DSC02618

 

DSC02623

 

DSC02627

 

Vélemény, hozzászólás?