Kongresszuson voltunk

Egy kongresszus mindig nagy pillanata az adott párt életének. Különösen az, ha egy tisztújító kongresszusról van szó. A DK esetében a kongresszusokon nem küldöttek vesznek részt, hanem az egész tagságnak joga van jelen lenni. Természetesen nem várható el, hogy a kb. 11000 tag és regisztrált támogató mind ott legyen, de a lehetőség mindenkinek adott.

Ebből kifolyólag egy DK-kongresszus egyben tömegrendezvény is, annak minden hangulati elemével. Meccset nézni, koncertet hallgatni is jobb tömegben, mint a TV előtt ülve. Az sem elhanyagolható szempont, hogy itt is mindenki ugyanazért érkezik, és persze rengeteg az ismerős is az ország minden pontjáról.

A kongresszusnak két fő eseménye volt: az egyik természetesen maga a tisztújítás, a másik Gyurcsány Ferenc beszéde.

Úgy vettem észre, hogy a tisztújítás egyik elemével kapcsolatban még értetlenkedés, zavarodottság van a sajtó munkatársai körében is. Ez a pártelnök-választás. A DK Alapszabálya értelmében – idéntől – a párt elnökét nem a kongresszus választja meg, hanem a tagság, egy több hétig tartó online pártszavazás keretében. Ennek igen egyszerű oka van: miután a kongresszusra nem tud felutazni mindenki Budapestre, ezzel a módszerrel a tagság jóval nagyobb köre vonható be a döntésbe. Így lehetséges, hogy Gyurcsány Ferenc már február 23-án megválasztásra került elnöknek, a kongresszuson csak újból ismertetve lett az eredmény.

Maga a tisztújítás is hozott izgalmakat. Mondjuk az alelnök-jelöltek esetében kevésbé, hiszen ott a megválasztható 5 helyre épp annyi jelölt volt. Az elnökségi tagok esetében azonban a Jelölő Bizottság 16 fő jelöltségét fogadta el a lehetséges 10 helyre. Több beszélgetésből leszűrve az derült ki, hogy az utóbbi napok „botrányos” kilépései is ennek voltak betudhatóak („táblás” Jóska bátyánk és Szarvas Koppány Bendegúz). Az Alapszabályunk lehetővé teszi, hogy ha valakit a Jelölő Bizottság nem javasol a jelöltek közé, akkor az a kongresszuson megfelelő számú aláírást gyűjtve kérheti a kongresszust, hogy döntsön arról, hogy felkerülhessen a szavazólapra. A DK életében először ilyenre is sor került, így az országos elnökségi tagságra végül 17 jelölt volt. Bár a kongresszus alapvetően elégedett volt a leköszönő elnökség munkájával, azért egy kis vérfrissítést végrehajtott, így 2 új tagot választott be az országos elnökségbe.

Gyurcsány Ferenc beszédét nagy várakozás előzte meg, ami az ellenzéki pártok közötti együttműködést szabályozandó megbeszélések körüli viták, beszólások okán nem csodálható. Akit érdekel, az itt megtekintheti: https://www.youtube.com/watch?v=jZ-MUbER5kI

Politikai elemzők majd biztosan agyonelemzik, kíváncsian várom, főleg azokét, akiknek eddig nem sok jóslatuk vált valóra. Jelen állás szerint (a Botka reagálást is figyelembe véve) az együttműködésnek kevés esélye van. Én szeretek pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, így azt kell mondanom, hogy a 2018-as országgyűlési választás minimum érdekes lesz…

DJ

kong1Kezdés előtti baráti beszélgetések

kong2DK-s tárgyak, könyvek is vásárolhatók voltak

kong3IDE-sek

kong4Még sokan vártak a regisztrációra

kong12
Az első sor

kong11Megkezdtük, most épp szavazunk valamiről

 

 

kong6Érkezik az elnök

kong7A kongresszusi beszéd közben

kong8Szavazásra várva

  

Vélemény, hozzászólás?