Kongresszuson voltunk

Ha valaki volt már tömegrendezvényen, az tudja, hogy nem írható le az a hangulat, aminek ott részese lehet. Különösen igaz ez akkor, ha olyan rendezvényen vesz részt, ahol azonos gondolkodású, egy célért küzdő emberek gyűlnek össze. A Demokratikus Koalíció III. Kongresszusa ilyen rendezvény volt.

kongresszus1Persze egy ilyen kongresszus fárasztó is. Sok órán keresztül ül az ember gyereke, igyekszik végig figyelni az elhangzottakra. Ráadásul ez egy tisztújító kongresszus volt, ahol még egy hosszas választás is színesítette a képet. De haladjunk sorban.

Az első szakasz zárt ülés volt. Vitányi Iván örökös és tiszteletbeli elnök nyitotta meg az ülést egy tőle megszokott  erőteljes beszéddel, majd meghallgattuk és elfogadtuk a beszámolókat (Elnökség, Etikai- és fegyelmi bizottság, Országos Tanács). Ezután a Jelölő Bizottság elnöke ismertette a jelölteket a párt tisztségviselőire. Elnöknek nem jelentkezett más Gyurcsány Ferencen kívül, az alelnöki helyekre a régieken kívül még Vadai Ágnes aspirált. A párt Alapszabálya szerinti alelnöki létszám így teljes lett, nagy harc tehát nem volt várható.  Az Etikai- és fegyelmi bizottság tagjainál ugyanez volt a helyzet, ahány hely, annyi jelölt. Az Országos Elnökségnél azonban már 14 jelölt volt a 10 helyre. Itt már volt tét. A jelöltek bemutatása után szavazási- és ebédszünet következett.

kongresszus2
A DK-ban személyi döntésekben szavazati joga a párttagoknak van, egyedül ebben különbözik a jogállásuk a regisztrált támogatóékétól. A kongresszuson megjelent több, mint kétezer embernek kb. a fele volt szavazásra jogosult, így majd két órán keresztül tartott a szavazás.

A szavazás lezárta után Molnár csaba ügyvezető alelnök nyitotta meg a vitát a párt krédójáról. Az nem egy megszokott dolog a magyarországi pártoknál, hogy krédójuk (hitvallásuk) legyen. A DK-nak ilyen is van (ITT olvasható).

Ezután a kongresszus nyílt ülésre váltott, megérkeztek a pártok képviselői, és a sajtó is. Épp időben, hogy halhassák a legjobban várt beszédet. Természetesen Gyurcsány Ferenc beszédéről van szó.

A beszéd után ismertetve lett a választás eredménye, bemutatásra kerültek az új tisztségviselők.

kongresszus4
Ezután a DK országgyűlési képviselő-jelöltjeit hívták ki a pódiumra. Mind a 106-ot. (ITT megismerhető a névsor). Mint ismeretes, a DK kénytelen volt az önálló indulás mellett dönteni, miután mind az MSZP, mind az Együtt-PM ajtót mutatott neki. Így a 106 jelölt készen áll a küzdelemre, de arra is, hogy ha kell, az összefogás érdekében visszalépjen a jelöltségtől. Választókerületünkben Deák Istvánné a jelölt, aki már volt országgyűlési képviselő is, így méltó ellenfele lesz Scheiring Gábornak, a PM politikusának, ahogyan arról Gréczy Zsolt is nyilatkozott az Indexnek (ITT olvasható).

deakistvanne

DJ

Vélemény, hozzászólás?