Lakossági fórum Peremartonban

Február 15-én lakossági fórumot tartott a Demokratikus Koalíció Peremarton-gyártelepen, a foglalkoztatás- és szociálpolitika témakörében. A meghívott előadó Szűcs Erika, a DK országgyűlési képviselője, volt szociális és munkaügyi miniszter volt.

A rendezvényt Kisbácsai Kálmán, a DK helyi csoportjának vezetője nyitotta meg, köszöntve Deák Istvánnét, a választókerületi szervezet elnökét, és a hallgatóság soraiban Pergő Margit polgármester asszonyt is. A fórum témája igen széles területet ölel át, most rövidítve ismertetjük az előadó bevezetőjét:

szucs_forum

Az ellenzéki egyeztetések kb. egyharmadánál tartunk. Abban mindnyájan biztosak vagyunk, hogy 2014-ben véget kell, hogy érjen a Kormány ámokfutása. A mai Kormány szociálpolitikájának lényege, hogy meg kell szabadulni 2-3 millió embertől. A választásokig tartó időszak feladata, hogy a most még egymást méricskélő ellenzék olyan programot rakjon össze, ami meg is valósítható.

Az ország tartalékait a végletekig kizsigerelték. 5-6 milliárd forint tűnt el, és ennek nincs nyoma. Aki azt mondja, hogy szavazzatok rám, és jobb lesz holnaptól: az hazudik. Mégis, látni kell valami pozitívat is. Ez a formálódó program a gyerekeinknek, unokáinknak fog elsősorban szólni. Ma minden pénzt a gazdaságra, a munkahelyekre kell fordítani. Ennek hatása 2 éven belül már látható lehet. Utána lehet arról beszélni, hogy mire költsük ezt a pénzt. Tehát előbb a „miből”, majd a „mire” kérdésére kell válaszolni.

szucs_forum (8)

A foglalkoztatás kiemelkedő szerepében egyetértés van az ellenzéki egyeztetéseken. A Kormány erőlteti a közfoglalkoztatást, de az már kifulladóban van, és ezt ők is látják. Pénzügyi és közfeladati korlátja is van: többet már nem képes költeni rá az ország, és csak úgy érdemes foglalkoztatni embereket, ha értelme is van a munkájuknak. Ez az elején még működött, ma már nem.

A legnagyobb problémát a hátrányos helyzetű munkavállalók helyzete jelenti. Ezek a nyugdíj előtt állók, a gyermeknevelés után a munka világába visszatérni vágyó nők, az alacsony képzettségűek, és az egészség-károsodottak. Nyugaton is ez a legnagyobb probléma, a kidolgozott módszerek azonban azon alapulnak, hogy úgy egyébként van munkahely, csak másokat választanak a foglalkoztatók, tehát versenyhátrányba kerülnek a hátrányos helyzetűek. Ezt kompenzálják különféle intézkedésekkel. Nálunk azonban nincs munkahely. Se a hátrányos helyzetűeknek, se a többieknek.

szucs_forum (1)

Az elmúlt 20 év felemás érzelmeket vált ki az emberekben. Azonban nem lehet 20 év alatt elérni a fejlett nyugati társadalmakat sem gazdaságilag, sem társadalmilag. A befektetés-politika is sajátos volt Magyarországon. Olyan iparágakban történt befektetés, amik nem munkaerő-igényesek, hanem fejlett technológiát igényeltek. Sokan kerültek így ki a munkaerőpiacról, ez pedig magával hozta, hogy a szociális ellátásokban részesülők száma nőtt, hiszen nem volt miből megélni tömegeknek.

Ezeknek a munkavállalóknak elsősorban a mezőgazdaság biztosíthat megélhetést. Itt újra kell építeni a helyi gazdaságokat. Meg kell találni azokat a formákat, amiben sokan tudnak dolgozni, és piacképes terméket állítanak elő. Persze ehhez értékesítő szervezet is kell. Ezt kell ma támogatni, és ebből lehet majd néhány év múlva valami. Régen is volt sok TSZ, de nem működött mindegyik egyformán: voltak kiemelkedők, és voltak csapnivalóak. Azok az idők persze elmúltak, TSZ-ek már nem lesznek, de valami hasonlóra szükség lesz.

szucs_forum (2)

Fontos a fiatalok munkaerő-piaci szerepének erősítése. Át kell alakítani a szakképzést 4 évesre, ahol az utolsó év már a munkatapasztalat megszerzésére irányul. A női munkavállalásnál fontos az óvodai-bölcsödei ellátás szélesítése. A Kormány is ezt teszi, de közben olyan drága igénybe venni ezen szolgáltatásokat, hogy sokakat ez tart vissza az igénybevételtől.

Az idősödők munkája is problémás. Aki nem akar nyugdíjba menni, az dolgozhasson, a többieknek pedig a rugalmas nyugdíjba-vonulást kell biztosítani. Az egészségkárosodottak szintén egy problémás halmazt alkotnak. A Fidesz megszűntette a nyugellátásukat, a jövő kormányának vissza kell állítani a rokkantnyugdíj rendszerét, mert ez egy tisztességes társadalom velejárója.

Az alulképzettek vagy képzetlenek munkaügyi helyzete is siralmas. Megoldás lehet egy új szervezet létrehozása, ami hasonlít a munkaerő-kölcsönzőkre. Egy foglalkoztatás-szervező irányítja az embereket munkába, amikor pedig nincs munkalehetőség, akkor továbbképzésre, végső esetben szociális ellátásra.

Új szociális- és munkanélküli ellátást kell bevezetni, mert ma a foglalkoztatás és a szociális ellátás élesen elkülönül. A feladat az, hogy automatikusan tudjon mozogni az ember a foglalkoztatás és a szociális ellátás között.

A kiszámítható nyugdíjrendszert a Fidesz egy mozdulattal tönkre tette. A nyugdíjasok életszínvonalának befagyasztása történik manapság. Ez azt jelenti, hogy csak az inflációval emelik a nyugellátást, azonban a nyugdíjaskosár tartalma nincs jól meghatározva. Ezt az új kormánynak újra kell szabályoznia. A magánnyugdíj-pénztárak felszámolása miatt ott tartunk, mint a bevezetéskor. El lett törölve, de nem lett helyette semmi. Helyreállítani nem lehet, erre nincs 300 milliárd forint. Viszont önkéntes alapon újra lehetővé kell majd tenni a bevezetését.

A rezsi-kérdésnél külön kell kezelni azoknak a helyzetét, akik ma már nem tudnak egyáltalán rezsit fizetni. Ez 160-170 ezer család jelenleg. A rezsicsökkentést fenntarthatóvá kell tenni, pl. a panelprogram kiterjesztésével. Az ilyen támogatások nem 10, hanem jóval több százalékkal tudják csökkenteni a költségeket. Persze ehhez olyan rendszer kell, amiben ezt igénybe is tudják venni az emberek.

szucs_forum (7)

szucs_forum (6)

szucs_forum (4)

szucs_forum (5)

Vélemény, hozzászólás?