Lengyel L. László: Orbán vabankot játszik az EU-val és az IMF-fel

[justify]float:left;margin-right: 5px;margin-top: 5pxA házszabály újabb felrúgásával a parlament elfogadta ugyan a sebtiben módosított költségvetést, de annak számai minden szakértő egybehangzó véleménye szerint még mindig távol állnak a realitásoktól. Az egyre borúlátóbb prognózisokra és az éles hangú figyelmeztetésekre Orbán Viktornak hírek szerint egy válasza van: kész a végsőkig harcolni az EU-val és az IMF-fel.

Hiába semmisítette meg pont most az Alkotmánybíróság az egyházügyi törvényt amiatt, mert a házszabályt figyelmen kívül hagyva az utolsó pillanatban írta azt át a parlament, hétfőn éjjel ugyanez történt a jövő évi költségvetéssel. A 320 milliárdos korrekciót ugyanis a kormányfő intencióinak megfelelően úgy akarta a Fidesz végigverni, hogy közben ne kelljen a főszámokhoz nyúlni, ami persze eleve nonszensz volt. Nos, nem is sikerült, így mind a bevételi, mind a kiadási oldal összege a végszavazásnál változott, miközben azokról már korábban döntöttek, így aztán a büdzsét a nagy kapkodásban törvénysértően fogadták el. Az AB idézett döntése alapján ez alkotmányellenes, és kíváncsian várjuk, mi lesz a következménye.[/justify]
[justify]Alighanem az, hogy az egészet újra kell tárgyalni, de ezt amúgy is meg kellene tenni, mert minden elemző egyetért abban, hogy jelenlegi formájában végrehajthatatlan. Az elmúlt néhány napban a szakértői teamek egymás után tették közre prognózisaikat a jövő évről, és egy sem volt közülük, amely a büdzsében szereplő számoknál ne sokkal rosszabbat várna. A GDP fél százalékos növekedését senki sem tartja reálisnak, a legoptimistábbak, az MNB és a Tárki stagnálásra számítanak, a legpesszimistábbak, a GKI és a Haza és Haladás alapítvány egy-másfél százalékos csökkenésre. Ugyancsak recessziót prognosztizálnak a külföldi elemzők, sőt most már az uniós illetékesek is. Ebből következően általános vélemény szerint a hiánycél sem tartható, hacsak nem történik újabb megszorító évközi korrekció, melynek nagyságát 150-400 milliárd forint közé teszik.

Az elemzői becslések szerint az adószabályok módosulása miatt a reáljövedelmek 1-3 százalékkal csökkennek, a belső fogyasztás szintén hasonló mértékben, a gyengülő forint miatt az infláció is 5 százalék közelében lesz. Sok jóra tehát nem számíthatunk, de nem is számítunk: a GKI-Erste konjunktúra indexe mind az üzleti, mind a fogyasztói szférában folyamatos csökkenés nyomán decemberre a mélypontra került, utoljára a válságos 2009-ben volt ilyen alacsony. A kilátásokat csak rontja, hogy a szakértői prognózisok hangsúlyozzák: a nem túl biztató adatok is arra a pozitív verzióra épülnek, hogy az ország meg tud egyezni az unióval és az IMF-fel, és megőrzi finanszírozhatóságát. Ha ez nem következik be, a Tárki vezetőjének szavaival élve nem pesszimista, hanem katasztrófa forgatókönyv lép életbe.

Márpedig nem lesz könnyű megállapodni velük, ha a Fidesz nem változtat alapvetően a hozzáállásán. Úgy tűnik, Orbánék nem fogták fel azt a figyelmeztetést, amelyet az EU-IMF-delegáció hirtelen távozása jelentett. Brüsszelben is ezt látják, nyilván ezzel magyarázható az a teljesen szokatlan és kemény hangú levél, amelyet Barroso küldött személyesen Orbán Viktornak. Ebben határozottan felszólítja, hogy ne fogadják el az új jegybanki, valamint a pénzügyi stabilitásról szóló törvényt, mert azok ellenkeznek az uniós joggal és alaptörvénnyel: egyrészt támadják az MNB függetlenségét, másrészt – például az egykulcsos adó kétharmados törvénybe iktatásával – jelentősen korlátozzák a későbbi kormányok mozgásterét.

Barroso lépése a korábbi, kezdetben diszkrétebb, aztán Orbán reakcióit látva egyre élesebbé váló figyelmeztetések után nem lehetett meglepetés, és lényegében azt ismétli meg, amit korábban Olli Rehn pénzügyi biztos és az EKB is mondott. Hogy ezt az unió első embere egy diplomáciai szempontból durvának nevezhető üzenetben egyenesen Orbánnak címezi, félreérthetetlenül jelzi, hogy az EU-nak elege lett a Fidesz ellenségkereső, pökhendi, a demokratikus alapértékeket semmibe vevő szabadságharcos politikájából, amely a szakadék felé hajtja Magyarországot. Az EU valamennyi tagállamának és a közösség egészének az az érdeke, ami egyébként nekünk is, hogy hazánk stabil, demokratikus ország maradjon. Immár nyíltan jelzik, hogy éppen ezt veszélyezteti a Fidesz politikája, és ez partnereink számára is kockázatot jelent.

Sajtóhírek szerint sajnos úgy tűnik, hogy a Fidesz nagy bölcs vezérét nem hazánk, hanem inkább a saját jövője foglalkoztatja. Kiszivárgott információk szerint kész bármilyen eszközt bevetni az EU és az IMF elleni harcban, hogy neki tetsző feltételekkel kaphassa meg a pénzügyi segítséget, miközben ő továbbra is azt csinálhassa itt, amit csak akar. El fog menni a falig, mondják, és ha mégse éri el a célját, radikális lépéseket tesz: nem törődve az uniós alaptörvénnyel és más szabályokkal, összevonatja az MNB-t a PSZÁF-fel, és a jegybanki tartalékokból próbálja finanszírozni az adósságszolgálatot és a költségvetést.

Ha ezt komolyan gondolja, az katasztrófa az egész országra nézve. Tényleg fogalma sincs, milyen következményekre számíthatunk? Az uniós jogrendszer semmibe vételével lényegében kiírjuk magunkat az EU-ból, amit azonnal büntetni fognak, nem csupán az uniós szervek, hanem főként a piacok. A szó szoros értelmében leírnak minket, mindenki menekülni fog tőlünk, miért maradjanak a befektetők egy olyan kiszámíthatatlan országban, amely mindenkit semmibe vesz és a törvények, a közös játékszabályok fölé helyezi magát? Az összeomlásunk gyors és látványos lesz, hosszú évekre elássuk magunkat, és kiszolgáltatottságunk miatt, ha nem akarunk éhen halni, törvényszerűen előbb-utóbb pont azok teljes gyámsága alá kerülünk, akiktől Orbán most szabadulni kíván. Kedves Fidesz-vezetők és képviselők: tényleg ezt akarjátok?[/justify]
(www.168ora.hu)

Vélemény, hozzászólás?