LMZ-s

Nem lesz ez egy hivatalos, főleg nem egy teljes elemzés. Egy oka van: nem értek hozzá. Tegyem hozzá rögtön, a vérprofinak hívott elemzők magyarázataiból sem azt szűröm le, hogy hivatásuk magaslatán állnának (a kivételek egy kezemen megszámlálhatók).

Egy biztos: Várpalotán lényegében a papírforma szerint alakult a választás eredménye. Jó ideje az országos pártpreferenciának megfelelő eredmények születnek. Most kivételként ott van Inota, ahol a fideszes jelöltnek nem sikerült a bejutás, de ez egy speciális eset, később kitérek rá.

A mostani választáson a civilek (függetlenek) szerepe is felerősödött. Ennek nagy valószínűséggel az az oka, hogy az embereknek elege lett már a pártpolitikából. Úgy egyébként is, de az idei 3 választás is ezt erősítette. Ha azonban a végeredményt nézzük, akkor azt látjuk, hogy az egy Inotán kívül nem értek el eredményt, csak belekavartak a pártszínekben induló jelöltek életébe. Igaz ez a Valira és csapatára, de a Tóth Józsefre a leginkább. A 400 fős munkahely, a telekadó, stb. mind olyan téma volt, amiben hinni akartak sokan, és számomra hihetetlen, de hittek is. Az eredményt meg ismerjük.

Kicsit foglalkozzunk Inotával. Ez súlyos vereség a Fidesznek. Nem praktikus okokból, mert a többségüket a testületben nem befolyásolja, csupán a presztízs szempontjából. Nem is a jelöltjükkel volt a baj, mert a Bea semmivel sem volt rosszabb jelölt, mint a többi fideszes. Én 3 okot látok, ami miatt elvesztették ezt a választókerületet. A legfontosabb oknak Katona Csaba elmúlt 4 éves képviselői munkáját tartom. Ez alátett a Fidesznek. A második ok szerintem Sajtos Jani bátyánk indulása volt, aki ugyan nem nyert, de sok szavazatot elvitt tőlük. A harmadik pedig a Valiék jelölt-választása volt, Opsitos doktor személyében. Egy háziorvos indítása a saját körzetében, az mindig jó választás. Ha megnézzük, akkor a loncsosi fideszes jelölt (aki szintén háziorvos a választókerületében), érte el a legjobb eredményt mindannyiuk közül.

A polgármester választásnál – sajnos – nem volt kérdés, hogy Talabér Márta lesz a befutó. Én a Valinak adtam még némi esélyt, hogy megszorítja, de ez még távolról sem sikerült. Itt győzött az a hit (amit egyébként országosan és helyben is erősített a Fidesz), miszerint ha nem fideszes a polgármester, akkor jön a településnek a feketeleves.

Kell szólnom a baloldali összefogás elmaradásáról, és annak eredményéről is. Amikor Falussy Sándor, a helyi MSZP elnök július 25-én (az egyeztető tárgyalás-sorozat közepén, azon részt nem véve) bejelentette, hogy az MSZP egyedül indul, és ő a polgármester-jelöltjük, már lehetett tudni, hogy sem a polgármester-választáson, sem az egyéni képviselők választásán nem lesz sok esélyünk. Se nekik, se nekünk. Meggyőződésem, hogy ha létrejön az összefogás, akkor sokan – akik most nem mentek el választani – megmozdultak volna, és szavaztak volna.

Ezért sem lehet a mostani MSZP-s és DK-Együtt-PM-es eredményeket csak összeadni, meg azért se, mert nyilván nem ezek a személyek lettek volna a jelöltek (pontosabban: nem mindenhol). Véleményem szerint két választókerületben fogható lett volna a fideszes jelölt, de ha mégse, akkor a kompenzációs listán meg lett volna a kettő hely.

Persze sok értelme nincs a „mi lett volna, ha” típusú gondolatoknak, mert ami megtörtént, az megtörtént. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy Beck Richárd, a 22 éves, korából fakadóan kevés közéleti tapasztalattal rendelkező polgármesterjelöltünk alig 1,2%-al (75 szavazattal) maradt el Falussy Sándor eredményétől, aki azért több, mint 20 éves politikai (képviselői) múlttal rendelkezik.

Végül pár szó a megyei listákról. A megyénkben listát állító pártok erősorrendje – országosan – így alakul: első a Fidesz, majd követi a Jobbik, az MSZP, a DK és végül az Együtt. Ez a sorrend Várpalotán sem változott meg az önkormányzati választáson, de amíg országosan az MSZP legalább kétszer erősebb párt a DK-nál, addig itt mindössze 0,5 % a különbség. Egészen pontosan 27 szavazattal kapott többet Várpalotán az MSZP megyei listája, mint a miénk.

DJ

Vélemény, hozzászólás?