Lőporos hordón

A napokban jelent meg a hír minden előzmény nélkül, hogy a Kormány szerződést kötött egy német céggel, egy Várpalota külterületén építendő lőszer-és robbanóanyag gyárról. Mit tudunk erről a beruházásról? Lényegében semmit.

A facén ezután megindult a kommentek áradata. Elsősorban a helyből elutasítóké, elvétve 1-1 támogató hozzászólással. Hangsúlyozottan a saját véleményemet írom most ide: én nem tudom eldönteni jelenleg, hogy ez a beruházás jó-e, kell-e Várpalotának, vagy sem? Egészen egyszerűen nincs elegendő információ a birtokomban. Még azt sem tudni, hogy pontosan hová is tervezik felépíteni ezt a gyárat.

A mérleg egyik serpenyőjében az egyből elutasítók érvei vannak. A teljesség igénye nélkül ezek a következők: ez egy nagyon veszélyes üzem lesz, szennyezheti a levegőt, a talajvizet, van már elég veszélyes üzem pár kilométeres körzetben (Nitrogén, Petrotár, stb.), le fognak csökkenni az ingatlanárak a városban, egy emberi hiba, egy terrortámadás, esetleg egy háború esetén a felrobbanása óriási (anyagi és emberi) károkat fog okozni, amit a Fidesz-kormány tervez, az eleve csak nekik hoz hasznot, a negatív dolgok pedig csak az érintett települést érik, stb. Mindegyikben van igazság.

A mérleg másik serpenyőjében a pozitív dolgok vannak, szintén a teljesség igénye nélkül: a beruházás munkahelyeket teremt, az üzem a városnak jelentős adóbevételeket hoz, a nemrég megalakult Palota Védelmi Ipari Tudományos és Technológiai Park, a Pannon egyetem alapítványi átalakítása utáni (állítólagos) átszervezésével idekerülő valamely kara, a volt inkubátor házhoz kapcsolódó katonai fejlesztések mind-mind összeérnek és egy nagy pozitív egészt alkotnak, stb. Ezekben is van igazság.

A Várpalotai Polgárok face-csoportban indult egy szavazás, amiben nem vettem részt. Azért nem, mert csak két opció volt: egyetértek vagy elutasítom. Ha lett volna egy olyan opció is, hogy jelenleg nem tudom eldönteni, akkor szavaztam volna. A helyzet ugyanis az, hogy most mindkét oldal érveivel kapcsolatban tudnék ellenérveket hozni. Ezzel oda is értünk ennek az ügynek a legfontosabb eleméhez.

Ez pedig maga az információ. Illetve annak hiánya. Már magának a hírnek a napvilágra kerülése is érdekes volt. Meggyőződésem, hogy nem tervezték ezt most bejelenteni, csak épp a zalaegerszegi másik hadiüzem alapkő letételénél elszólták magukat a várpalotai beruházásról is. Így aztán a kormánybiztos, az országgyűlési képviselőnk, meg a polgármesterünk gyorsan összeütött egy amolyan semmilyen tájékoztatót. Azóta lényegében nagy csend van, ebből is látszik, hogy nem így tervezték a lakosság tájékoztatását / meggyőzését.

Olvasom a Hírcentrumban, hogy a térség országgyűlési képviselője „nagyon fontosnak tartja, hogy a jelentős beruházást a várpalotaiak is támogassák”. Károly, ennek nem így kellett volna nekilátni…

Az biztos, hogy a Kormány a beruházás országba hozásának tervezésénél már felkereste a városvezetést. Én nem mondom, hogy rögtön akkor már tájékoztatni kellett volna a lakosságot (ez nyilván nem így működik), de az már a ló másik oldala, hogy aláírják a szerződést, és csak akkor tudjuk meg.

A kezdeti tárgyalásoknál a polgármester biztosan rábólintott a dologra. Azért, mert meglátta benne a lehetőséget a városnak, vagy az utóbbi időkben számolatlanul érkező forint milliárdok okán, esetleg csak szimpla szervilizmusból? Nem tudom. Az biztos, hogy a képviselő-testület elé hivatalosan nem került a dolog, de azt gondolom, hogy a fideszes képviselők tudtak a projektről.

A lőporos hordó kanócát (ha véletlenül is, de) meggyújtották. Eloltani azzal lehet, ha mielébb hiteles információkat szolgáltatnak Várpalota lakosainak mind a beruházásról, mind a város (a vezetés és a lakosság) lehetőségeiről. Talán mondanom sem kell Márta, hogy csak őszintén.

DJ

Vélemény, hozzászólás?