Március 15-i városi ünnepség Várpalotán

Egy nemzeti ünnep alkalmából rendezett városi ünnepség általában szokványos módon zajlik le, ha nincs semmiféle kampány. Elmondanak egy aktuálpolitikától mentes beszédet, előadnak egy ünnepi műsort, majd koszorúznak. Nálunk azonban valami mindig történik.

marc15_1

Kezdjük azzal, hogy idén – emberemlékezet óta először – az ünnepség délutánra került. Először arra gondoltam, hogy biztosan minden fideszes városvezető a miniszterelnök beszédére kíváncsi Budapesten, így elcsúsztatják a városi ünnepségeket, hogy arra még vissza tudjanak érkezni. Meg aztán bónuszként elérhetik azt is, hogy a szokásosan délutáni időpontban lévő ellenzéki megmozdulásra ne tudjanak Budapestre felérni a városi ünnepségen is részt venni akarók.

Aztán kiderült, hogy a megye többi városában maradt a délelőtti időpont, viszont a fideszesek zöme így sem vett részt a várpalotai megemlékezésen. Nem volt itt a (pápai) országgyűlési képviselőnk, és az (eplényi) polgármesterünk sem, de még a helyi Fidesz is szegényesen képviseltette magát. Még szerencse, hogy két alpolgármesterünk is van, így legalább az egyik jelen tudott lenni.

Galambos Szilvia önkormányzati képviselő, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke mondott egy inkább irodalmi alapú ünnepi beszédet, majd Zugor Balázs alpolgármester átadta a középiskolai ösztöndíjakat. Ezután az ünnepi műsor következett a Veszprémi Petőfi Színház művészei előadásában. Ennek megítélése nyilván szubjektív, de azt bizton mondhatom, hogy jobb volt a tavalyinál.

Az ünnepség utolsó felvonása a koszorúzás volt. Itt kénytelen vagyok egy kicsit elidőzni. Jó lenne, ha végre egy illetékes (legyen az a városvezetés, a Thury-vár Kft. vezetése vagy a Bakony Harckiképző Központ vezetője) eldöntené végre egyszer és mindenkorra, hogy a koszorúzáson a katonák kiknek is viszik ki a koszorúit. Egyáltalán, az egész koszorúzásos dolgot rendbe kellene tenni. Ünnepségről ünnepségre változik ugyanis minden. Idén hivatalosan is koszorúzhattak civil szervezetek (máskor kihagyták őket, pedig ott voltak a koszorúikkal). Idén a pártok koszorúzásában a katonák már nem vettek részt, míg legutóbb mindenkinél közreműködtek.

Segítek a döntéshozóknak. Egyrészt senkinek sem esik le az aranygyűrű az ujjáról, ha magának kell elhelyeznie a koszorúját az emlékhelyen. Másrészt a katonai közreműködés nem az adott hivatalnak vagy szervezetnek szól, az egészen egyszerűen magának az ünnepségnek a fényét emeli. Ha ez utóbbit el tudjuk fogadni, akkor minden koszorút nekik kellene az emlékhelyhez vinni. Amennyiben valamilyen felsőbb utasítás (pl. a minisztériumból) ezt nem teszi lehetővé, akkor meg az ünnepség szervezőjének kellene tisztelettel megköszönni és udvariasan elhárítani a MH közreműködését.

A szervezőnek persze az is dolga, hogy biztosítsa: amelyik szervezet szeretne, az koszorúzhasson is. Hivatalosan. Bemondva, hogy a jelenlévők hallják is. Tegnap megint maradt egy árva koszorú a placcon, pedig szépen sorban volt a többivel. Mint kiderült, a várpalotai polgárőröké volt. Nem jelezték, hogy koszorúznának? Akkor miért tették ki a többi mellé? Szóltak, csak nem volt elég rugalmas a szervező, hogy a legvégén bejelentsék őket is? A válaszokat az érintettek biztosan tudják. Mi meg reménykedhetünk, hogy egyszer csak sikerül szervezetten lebonyolítani ezt a nem túl bonyolult ünnepi eseményt.

DJ

marc15_2

marc15_3

marc15_4

marc15_5

marc15_6

marc15_7

marc15_8

marc15_9

marc15_10

marc15_11

marc15_12

marc15_13

marc15_14

marc15_15

marc15_16

marc15_17

marc15_18

marc15_19

Vélemény, hozzászólás?