Mi a helyzet a számokkal?

A koronavírus-járvány elharapódzott az országban. Felkent vezetőnk majdmegússzukeztisminttavasszal mentalitása mára pánikká nemesedett, szigorú, de egyben nagyon elkésett intézkedéseket hozott. Pedig biztos vagyok benne, hogy a számok, adatok a rendelkezésére álltak/állnak a helyzet helyes felméréséhez.

Nem hallottam olyan országvezetőről, aki másfél hónapra előre, napra és darabra mert volna járványügyi adatokat mondani a nagy nyilvánosság előtt. A miénk megtette. Ehhez vagy ostobának kell lennie, vagy tűpontos számokkal és nagyon megbízható folyamat-becslésekkel kell rendelkeznie. Bár nem a szívem csücske, én mégis az utóbbira szavazok.

Mindeközben az egyszerű állampolgár nagyjából annyi hivatalos infót kap, hogy mennyi teszt volt, mennyi a fertőzött, mennyi a beteg, hányan vannak kórházban és hányan haltak meg aznap. Országosan. Ezt én nem hívnám korrekt tájékoztatásnak, de ez talán csak a kisebbik baj. Ott vannak ugyanis a települések vezetői. Ők vajon mit tudnak?

Mi azt tudjuk, hogy pártunkéskormányunk számára kétféle polgármester létezik: kormánypárti és ellenzéki. Nagy kérdés, hogy ez alapján szelektálnak-e, és mennyire pontos (helyi) adatokkal látják el őket? Konkretizálva: Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere tényleg csak annyi adattal rendelkezik a várpalotai járványhelyzetről, mint amennyit hetente egyszer nyilvánosságra hoz, vagy jóval több információja van?

Forrás: Várpalota Város Önkormányzata hivatalos Facebook oldala

Bár polgármester asszonyunk nálam ugyanabba a kategóriába tartozik, mint felkent vezetőnk, én megengedő vagyok: szerintem neki sem biztosítanak konkrét, részletes, az esetleges intézkedésekhez szükséges, az általa vezetett településre vonatkozó járványügyi adatokat. Amennyiben így van, az felháborító. Ha az ellenkezője igaz, akkor az is.

Ha ugyanis a polgármester azt látja az adatokból, hogy a településén területileg, társadalmi csoportok vagy bármi más csoportosítás szerint kirívóan terjed a járvány, akkor erre tud reagálni, képes és köteles is olyan intézkedéseket hozni, amellyel megóvja a rábízott embereket. A rendeleti kormányzás bevezetése óta pedig hatványozottan. A titkolózás tehát a védekezést és a várpalotai embereket veszélyezteti.

Arról már ne is beszéljünk, hogy ha az ember gyereke tényleg korrekt, település szintű tájékoztatást kap, akkor más lesz a hozzáállása a járványhoz, a meghozott, vagy épp az elmaradt intézkedésekhez. Az embereknek joguk van megismerni a helyi vírusügyi adatokat!

Javaslom tehát Campanari-Talabér Márta polgármester asszonynak (akinek innen is gyors felgyógyulást kívánok a COVID-19 alól), hogy tájékoztassa választóit arról, hogy ő maga mennyire korrekt és részletes adatokat kap az illetékes állami szervektől, és azt elegendőnek tartja-e ahhoz, hogy megfelelő intézkedéseket hozzon a várpalotai lakosok érdekében. Amennyiben pedig nem, akkor tett-e már lépéseket az illetékesek felé, hogy ezen változtassanak?

DJ

Vélemény, hozzászólás?