Polgármesteri programbeszéd

Tegnap megalakult Várpalota új önkormányzati képviselő-testülete. A rendezvény maga a szokásos procedúra szerint zajlott le, így most is – mint eddig mindig – a polgármesteri programbeszéd volt a legérdekesebb része. Nekem volt szerencsém már kétszer is meghallgatni Campanari-Talabér Mártát e témában.

2010-ben a fő mondanivalója az volt, hogy az előző városvezetéssel kapcsolatosan hallható visszaéléseket, törvénytelenségeket ki fogja vizsgáltatni, és nem fog elmaradni a felelősségre vonás sem. Aztán nem történt semmi. Nahát.

2014-ben kijelentette, hogy a legfőbb feladatának a munkahely-teremtést tartja, és ezen fog dolgozni az egész ciklusban. Rá pár hétre meglepett bennünket egy plusz alpolgármesterrel, akinek kifejezetten ez lett a feladata. Így már ketten dolgoztak az ügyért. Nem sok sikerrel.

Mindezen előzmények okán most nagyon figyeltem a programbeszédjére. Az 5 évvel ezelőtti vállalásairól azt mondta, hogy van ami megvalósult, van ami folyamatban van, és van ami még várat magára. Utóbbi kettőt nem fejtette ki részletesen, de hát egy programbeszéd nem lehet nagyon hosszú. Ugye. Persze ne legyek igazságtalan, mert a fejlesztések folytatásáról a sport területén beszélt, így megemlítésre került pl. a gimi sportterme, és a tanuszoda is (ezek gondolom a folyamatban lévő vállalások közé tartoznak).

Ennél fontosabb, hogy beszélt a Jószerencsét Művelődési Központ felújításáról és egy átfogó közlekedési infrastruktúra-fejlesztési terv megalkotásáról. Ez utóbbiról mi beszéltünk először a kampányban, így nagy öröm, hogy beemelte a célkitűzései közé. Szó volt még források kereséséről az iskolák fejlesztésére, a középiskolai- és felsőoktatási ösztöndíj rendszer folytatásáról, és a minél zöldebb Várpalotáról, mint célkitűzésről. A lényeg azonban csak ezután következett.

Bejelentette, hogy olyan intézkedésekre tesz javaslatot, amikkel jövő év január elsejétől a gazdasági fejlesztésre helyezik a hangsúlyt. Kíváncsivá tett.

A beszédében volt még két mondat, ami nem a programjához kapcsolódik, de említésre méltó mégis. Az egyik egy szép gesztus volt. Megköszönte Borsik Ákos polgármesterjelöltnek, hogy a kampány alatt a közösségi médiában fel-fel bukkanó, nem elfogadható stílusú hozzászólásokat „humánus voltával legalább részben semlegesítette”.

A másik mondata még érdekesebb volt. Így hangzott: „Örömömre szolgál, hogy a szélsőségeknek nem jutott hely, ez alapul szolgálhat arra, hogy továbbra is nyugodt munka folyjon a testületben.”. Polgármester asszonyunkkal nem először fordul elő, hogy egy mondatban ellent mond saját magának. Ez élőbeszédben könnyen előfordulhat bárkivel, de írott (és felolvasott) szövegben azért elkerülhető lenne. Nyilván arra gondolt, hogy a Jobbik nem jutott képviselői helyhez ebben a ciklusban. Szíve joga ennek örülni, de a „továbbra is” kitétellel azt állítja, hogy az előző ciklusban is nyugodt munka folyt, pedig akkor ott volt a Jobbik. Arról már ne is beszéljünk, hogy ha elnézett magától pár széknyire, akkor ott láthatta a Mi Hazánk kompenzációs listáról megválasztott önkormányzati képviselőjét. Már csak a szélsőséges szó jelentését kell kicsit átgondolnia.

DJ

Vélemény, hozzászólás?