Poros kis város

[justify]Hallgatom ma a rádiót: az ország 17 legszennyezettebb levegőjű városa között megemlítik Várpalotát is. Elsőre csak megvonom a vállam. Itt születtem, ez nem újdonság. Másodjára azonban elgondolkodom: nem igaz, hogy nem lehet valamit tenni ez ellen! Tavaly karácsony előtt volt komolyabb a helyzet, akkor még forgalomkorlátozást is bevezettek a mérőállomás mellett. Kacagtató megoldásnak mondanám, ha nem lett volna igen súlyos a helyzet.[/justify]
[justify]Tudomásul kell vennünk, hogy egyrészt domborzati viszonyaink, másrészt a még megmaradt ipari létesítményeink szennyezése, és nem utolsó sorban a mind nagyobb teret nyerő szilárd tüzelőanyaggal való fűtés, no meg a közúti közlekedés – ez mind-mind az okai annak, hogy az év folyamán sűrűn szerepelünk a médiában e témában. A kérdés az, hogy mit lehet tenni ellene?

Az első persze a lakosság korrekt tájékoztatása. Az nem elég, hogy a város honlapján megírjuk, ha a porkoncentráció elér bizonyos szinteket. Hasonló hatásfokú, ha a városi tv képújságában tájékoztatunk. Ez a város lakosságának töredékéhez jut el. Városi rádiónk nincs, azt esetleg többen hallgatnák otthon, a munkahelyen és az autóban ülve is. Van egy MoLaRi rendszer, amit a katasztrófavédelem épített ki. Ez elvileg alkalmas lenne rá, hogy rövid, élőhangos figyelmeztetést adjon, de valamiért nem használják erre. Vagy a katasztrófavédelem vaskalapossága az ok, vagy a városvezetés tehetetlensége. Tévedhetek is: lehet, hogy mindkettő.


A városházán nem látják a port. Vajh' miért?

Van azonban a városnak egy 2000-ben kifejlesztett Hörmann-Rema típusú lakossági riasztó tájékoztató rendszere is. Igaz ez is a katasztrófavédelem kezelésében van (ráadásul épp most akarják megszüntetni), de ezt a polgármester is használhatja. A város 5 pontján van sugárzó (Polgármesteri Hivatal, Jókai úti tízemeletes, Vízmű vastraverz, Városi TV épülete, Inotai Általános Iskola), amik lényegében lefedik a várost. Ezen a rendszeren akár 3 perces szöveget is be lehet olvasni, és mindezt a városházáról. Mint írtam, ezt a katasztrófavédelem meg akarja szüntetni, ami a részükről akár normális is lehet – hiszen minek két rendszer egy városban – a város viszont átvehetné tőlük. Az évi fenntartás néhány százezer forintból kijönne, és lehetne egy saját kezelésű riasztási rendszerünk, ahol bármilyen, fontos információ közölhető lenne azonnal a lakosokkal.

Kisváros vagyunk, de még ezeken túl is van egy lehetőség a lakosság gyors informálására. 2004-től van lehetőség a városi tv adásának bárhonnani, bármikori megszakítására és kb. 3 perces anyag beolvasására. Ehhez csak egy telefon és egy kód szükséges. Szóval: a tájékoztatásra sok lehetőség van, már csak élni kellene vele.

A tájékoztatással persze nem oldódik meg maga a probléma. Pétfürdőn két cég porkibocsátása még elég nagy, és aki azt gondolná, hogy Pétről nem jön Várpalotára a szennyezés, csak akkor, ha onnan fúj a szél, az téved. A szennyezés Ősi körül megfordul és visszaáramlik a városba. A szennyező cégek szigorúbb ellenőrzésében is találhat magának feladatot a városvezetés – még törvény is van rá. Polgármesterünk fantasztikus lobbista (Navracsics miniszter legalábbis így jellemezte), talán a lakossági gázfűtés kedvezőbb feltételeit is ki tudná harcolni olyan veszélyeztetett településeken, mint pl. Várpalota.

A probléma kezelésére biztosan számos lehetőség van. Össze kellene ezeket gyűjteni. Biztos, hogy nem csak a katasztrófavédelemnél és a városházán vannak ehhez értő emberek. Valószínűleg érkeznének ötletek, ha valaki kérné őket. Aztán majd ki lehet belőlük szűrni azokat, amik tényleg megvalósíthatók.[/justify]
DJ

Vélemény, hozzászólás?