Racionalizálás

[justify]Ésszerűsítés. Ennyit jelent röviden. Szükség lehet rá szervezeteknél, hivataloknál, cégeknél, és még egy sor területen. Ez történt városunk médiáinál is, amikor az önkormányzat létrehozta a Hírcentrum Kft.-t, egybeolvasztva a Városi Televíziót, a Palotai Hírnököt és a város honlapját. A cél biztosan az volt, hogy ez a három média dolgozzon össze (nagyon jól ki tudnák egészíteni egymást), és nyilván fontos szempont volt az is, hogy költséghatékonyabban működjenek a továbbiakban.[/justify][justify]Egy ilyen szervezeti változás az esetek nagy többségében vezetői váltást is eredményez. Olyan személyt keresnek, aki a szükséges intézkedéseket gyorsan és eredményesen hozza meg. Független közszolgálati médiáknál ezt pályáztatással oldják meg, ami városunkban is lezajlott. Erről már írtam annak idején: véleményem szerint nem szakmai, hanem politikai döntés született, de azt is írtam, hogy adjuk meg az esélyt Pál Károlynak, hátha jól fog működni az új szervezet.

Ennyi idő persze kevés ahhoz, hogy ítéletet mondhassunk. Jelentős változás eddig nem történt, leszámítva a városi televízió sugárzási engedélyének elvesztését (legalább december elsejéig). Történt azonban valami a városi lapnál, aminek köze lehet az új vezetéshez.

A Palotai Hírnököt régóta olvasónak is biztosan feltűnt, hogy a 2010-es Nagy Fülkeforradalom és Szabadságharc előtt az újság vezércikkei néhány mondat után már masszív kormánybírálatba zuhantak. A téma nem számított, akár egy piros almáról is a nemzetre rontó baloldali ármány jutott az álnéven író főszerkesztő eszébe. 2010 tavaszától azonban a viharfelhők elvonultak, kiderült az ég, az addig harcosan bíráló írásokat felváltotta egy lényegében politikamentes sorozat. Kormánykritika biztosan nem volt bennük. Ennek azonban vége!

A Palotai Hírnök legújabb számában a vezércikk bayeri mélységekbe zuhant. A Fidesz propaganda gépezetét Goebbels is megcsodálná, ám a Palotai Hírnök most nem csak simán visszacsatlakozott ide, hanem egyenesen az élre tör. Kevés ennél demagógabb, hazugabb cikket olvashat az ember, pedig az internet világában elég széles a választék. Mi történhetett?

Elképzelhető, hogy a Fidesz vezérkarában adták ki az ukázt: a helyi médiákban is tessék ráerősíteni a kormánypropagandára, avagy az új ügyvivő szeretett volna gyors változást mutatni a városi médiában. Ez utóbbi még akkor is igaz lehet, ha az újság impresszumában még a régi adatok olvashatók.

Mindegy is, hogy mi az ok. Ha ez az új irány, akkor csak örülhetünk, hogy a városi tv nem sugározhat egy ideig…[/justify]
DJ

Vélemény, hozzászólás?