Se vele, se nélküle?

Ez a téma hónapok óta hullámzik a magyar politika életében, elsősorban a demokratikus ellenzék soraiban. A Demokratikus Koalíció részvételéről van szó az kialakuló összefogásban.

Az alaphelyzet mindig ugyanaz volt: a DK elkötelezett híve a demokraták közötti összefogásnak, mégpedig a mindenki általi összefogásnak. Ez nem változott, azonban a DK (és külön Gyurcsány Ferenc) szerepéről azóta is folyik a vita. Ezt gerjesztik politikusok, elemzők, sokszor újságírók.

Az elején (legalább fél éve) mind a szocialisták, mind az akkoriban megalakuló Együtt 2014 felemás érzésekkel gondolt a DK szerepére. A szocialistáknál ezt inkább csak érezni lehetett, az E14 részéről viszont konkrét nyilatkozatok hangzottak el. Fő szónokuk e témában Juhász Péter volt, akit a Milla akkor még informális vezetőjeként ismertünk . Ahol csak tudta hangoztatta, hogy a DK (különösen elnöke) szerepeltetése az összefogásban többet visz, mint hoz a leendő szövetségnek. Mondta ezt egy mérhetetlen támogatottságú szervezet részéről. Közben az E14 párttá alakult, kiderült, hogy a Milla nem óhajt ebben részt venni, így néhány tagja (köztük Juhász) lépett csak be a pártba. Ezáltal szerepe is elhalványult, egyre kevesebbet látni a sajtóban. Miután az E14 részéről mind Bajnai, mind Szigetvári óvakodott attól, hogy „rosszat mondjon” a DK-ról, Gyurcsány Ferencről, ez a téma kis időre lekerült a napirendről.

Hozzájárult ehhez az is, hogy az MSZP ezalatt megpróbálta átvenni a kezdeményező szerepet az együttműködésben, és ennek keretében csatlakozásra hívta többek között a DK-t is. Ezeken a tárgyalásokon az E14 (zömében) nem vett részt.

Ezalatt az LMP, amelyik ugyan bírt támogatással a közvélemény-kutatások szerint, viszont szervezetileg rendkívül fejletlen volt – kettévált. A kivált Polgári Magyarországért Mozgalom (PM) azonnal csatlakozott az E14-hez, így már közösen, E2014-PM néven szerepeltek. Nekem egyből déja vu érzésem lett: újra egy mérhetetlen politikai csoport csatlakozott Bajnaiékhoz (igaz: ismert arcokkal, akik parlamenti megszólalást is tudnak biztosítani, mint független képviselők), ráadásul egyből főszerepet kapva. Ennek hasonmása látható a Fidesz és a KDNP esetében.

se_vele_se_nelkule

Innentől újra fellángolt a DK szerepéről szóló polémia, szószólói a PM képviselői lettek. Úgy gondolom, hogy most ők kapták Szigetváriéktól ezt a szerepet. Annyi változott, hogy a fő csapás most már nem is annyira a DK irányába mutat (a tagságra, a szimpatizánsokra, a szavazókra szükség van), hanem a pártelnök felé. Tehát Gyurcsány Ferenc nem kell, ne legyen se képviselő, se semmi (volt olyan elemző, aki ki tudta mondani a száján: ne is legyen pártelnök).

Mindezek közben a szocialisták készítettek egy felmérést, ami szerint, ha az MSZP a DK-val fog össze, akkor az 4-5%-kal hozna többet, mintha az E14-PM-el fogna össze. És ez egy 3000 fős minta alapján készült, ami egy igen nagy minta a közvélemény-kutatásoknál.

Mind az MSZP-nél, mind Bajnaiéknál értelmes emberek ülnek, ezért aztán biztos vagyok benne, hogy tisztában vannak néhány alapvető dologgal a DK-val kapcsolatban. Az első az, hogy a DK Gyurcsány Ferenc köré szerveződött. A másik az, hogy a DK közel 8000 fős tagságával, országos lefedettségű szervezeti hálójával nagy segítség lehet egy választási kampányban. Végül pedig azzal, hogy a DK egy politikai párt, tehát nyilvánvalóan célja bejutni az országgyűlésbe.

Én nem tudom, hogy ezeket az alapvetéseket miként értékelik, de nekem nyilvánvaló, hogy ha a DK-t kiszorítják az együttműködésből, akkor önállóan fog indulni a választásokon. A következmények beláthatatlanok.

DJ

Vélemény, hozzászólás?